Cégébe pumpálta személyes vagyonát Kapolyi

Vágólapra másolva!
Eltűnt mintegy 170 milliós megtakarítás az egyik leggazdagabb politikusként ismert Kapolyi László vagyonából, amit a képviselő az [origo]-nak azzal indokolt, hogy bele kellett pumpálnia veszteséges cégébe. Az energiaüzletben utazó politikus egyik cége szerepel az APEH adóslistáján is, amiről azonban Kapolyi állítólag nem tud.
Vágólapra másolva!

Vagyonnyilatkozata alapján nem zárt túl jó évet tavaly az amúgy a leggazdagabb képviselők közé tartozó Kapolyi László MSZP-s képviselő. Ingatlanja ugyan még mindig sok van - a nyilatkozathoz 19 pótlapot kellett csatolni, hogy mindet fel tudja tüntetni - 150 millió forintnyi és 96 ezer dollárnyi (mintegy 18,3 millió forint) értékpapírja azonban eltűnt a tavalyi bevalláshoz képest.

Az energiaüzletben utazó Kapolyi az [origo]-nak azt mondta, hogy a válság miatt vesztette el megtakarításait. Kapolyi szerint alapcége, a System Consulting Zrt a válság miatt több mint 2 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. Az értékpapírban tartott pénzeit arra használta, hogy ezeket a veszteségeket kipótolja, hiszen amíg van mivel menteni a veszteséges céget, addig ez a logikus lépés - mondta.

Csökkenő bevételek

Kapolyi vagyonbevallása szerint két cégben, a System Consulting Zrt-ben és az amerikai székhelyű System Consulting Inc.-ben többségi tulajdonos, az Opten cégadatbázis szerint azonban ezen cégek tulajdonosaként közvetve több más vállalkozásban is érdekelt. Az általa "alapcégnek" nevezett System Consulting Zrt. elnök-vezérigazgatójaként mindössze 50 ezer forintot keres.

Ennek a cégnek a tavalyi pénzügyi adatai még nem ismertek, de 2008-ban 24,7 milliárd forintos bevétele volt, adózás előtti eredménye pedig mintegy 730 millió forint volt. Ez visszaesést jelentett az előző évhez képest, amikor a bevétel 38 milliárd forintra rúgott, és még adózás után is maradt 1,3 milliárd forintos nyeresége.

Kapolyi úgynevezett alapcége számára problémát okozott tavaly az is, hogy az állami tulajdonban lévő Vértesi Erőmű pert indított ellene. Az állami tulajdonú MVM többségi tulajdonában lévő erőmű korábbi vezetése 2008. december 31-én felmondta a 11 áram-nagykereskedővel 2009-re, összesen 210 megawatt villamosenergia megvételére kötött szerződéseit (az ügylet részleteiről korábbi cikkünkben olvashat). A felmondásért a felelősséget az erőmű már akkor Kapolyi cégére hárította, amelytől - a szeptemberben a perről kiszivárgott hírek szerint - 12 milliárd forintot követel.

Komoly bevételkiesést okozhatott Kapolyi cégének az is, hogy tavaly hónapokig nem tudott áramot importálni Ukrajnából. Az ukrán állami kereskedő csak az általa meghatározott cégeknek adott el energiát, nem a 2006-ig monopolhelyzetben lévő System Consultingnak. A magyar rendszerirányító azonban nem adott engedélyt a határt keresztező vezetékek használatára, így sokáig alig érkezett olcsó villamosenergia Ukrajnából(a hatami harcról itt olvashat részletesen).

Ott az adóslistán is

A személyes vagyonvesztés mellett ezen a héten derült ki, hogy a System Consulting Zrt. rajta van az APEH adóslistáján. Erről a Kossuth Rádió számolt be, amelynek Kapolyi azt nyilatkozta, hogy fogalma sincs arról, hogy cége ellen végrehajtást kezdeményezett a hivatal, ő semmiféle hivatalos értesítést nem kapott.

Bár ez vélhetően kevésbé terheli meg a cégbirodalma révén még mindig vagyonosnak számító képviselőt, de a bevallásából kiderül az is, hogy január elsejével megszűnt tanácsadói pozíciója a Magyar Tudományos Akadémiánál, és így elesett az ezért eddig kapott havi 471 ezer forintos jövedelmétől (tavaly 455 ezer forintos akadémikusi jövedelme azonban megmarad). Kétséges az is, hogy a tavaszi választások után újra bekerül-e a parlamentbe, az általa vezetett Magyar Szociáldemokrata Párt ugyanis a héten jelentette be, hogy szakít a szocialistákkal, így Kapolyi ezúttal valószínűleg nem kap helyet a szocialista pártlistán, ami eddig biztosította számára a bejutást.