Csak a zűrzavar nőtt a Nap-kelte megszűnéséről szóló perben

Vágólapra másolva!
A bíróság megfelelő dokumentumok hiányában nem hozott ítéletet a Medveczky Balázs MTV-alelnök által, a Nap-kelte szerződésének megszűnése miatt az MTV ellen indított perben. A pénteki tárgyaláson az sem dőlt el, hogy Medveczky egyáltalán pereskedhet-e a vitatott kérdésben az MTV-vel. A következő tárgyalás júniusban lesz, akkor már ítélet is várható.
Vágólapra másolva!

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke október elején perelte az be MTV-t a Nap-kelte szerződésének megszűnése körül kialakult vita miatt. Medveczky a pénteken, a Fővárosi Bíróságon elkezdődött polgári perben azt kéri a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma enökségének két határozatát, amelyek Medveczky több döntését jogszabályba ütközőnek és érvénytelennek tartják.

A pénteki, első bírósági tárgyalási napon megfelelő dokumentumok hiányában még az sem dőlhetett el, van-e Medveczky Balázsnak úgynevezett perbeli legitimációja, pereskedhet-e egyáltalán a vitatott kérdésekről az MTV Zrt.-vel. Az ítélethozatalhoz azt is el kell dönteni, az alelnök vezető tisztségviselőnek számít-e.

A peres felek azt vitatják, hogy az MTV által kötött egyes szerződések érvényességéről ki dönthet: Medveczky Balázs alelnök vagy az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége. A kuratórium elnöksége azzal érvel, hogy mint a tulajdonosi jogok gyakorlója jár el, Medveczky viszont arra hivatkozik, hogy a jogszabályok szerint csak a 300 millió forint feletti szerződések előzetes jóváhagyása tartozik az elnökség kizárólagos hatáskörébe. Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a Magyar Televíziónak 2008 márciusa óta nincs elnöke, bár azóta több eredménytelen pályázat is lezajlott.

A per előzménye, hogy 2009 szeptember végén a köztévé ellehetetlenülésre hivatkozva azonnali hatállyal felmondta a Nap-kelté-t készítő St. Plusz Kft.-vel a szerződést. Ezután az MTV közalapítvány kuratóriumi elnöksége szeptember 28-án hozott határozatában kimondta, hogy a kft.-vel kötött szerződés mégiscsak érvényes, az alelnök írásbeli értesítése a szerződés megszűnéséről jogszabályba ütközik, és köteles az eredeti állapotot helyreállítani.

Ezt követően indított pert az alelnök az általa vezetett MTV Zrt. ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a kuratóriumi elnökség szeptember 28-ai, illetve még egy további, október 7-ei határozatát. A perbe alperesi oldalon beavatkozóként lépett be a kuratóriumi elnökség. A per június 2-án folytatódik, amikor ítélet is várható.