Gyurcsány nem akart a 2006-os számokról beszélni

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt és Veres János korábbi pénzügyminisztert is meg akarta hallgatni a parlament költségvetési bizottsága, amely fideszes kezdeményezésre arról tárgyal, hogy az államháztartás helyzetéről szóló közzétett adatok valódiak voltak-e. Veres és Gyurcsány nem mentek el a meghallgatásra, utóbbi ezt azzal indokolta, hogy "nem áll módjában a Fidesz kampányát segíteni".
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt és Veres János egykori pénzügyminisztert is várták meghallgatásra a parlament költségvetési bizottságában, de egyikük sem jelent meg. A bizottság arról akart tárgyalni, hogy valódiak voltak-e a 2006-os államadósságról, a költségvetési hiányról és a kormányzati szektor hitelfelvételeiről közzétett kimutatások.

Gyurcsány levélben közölte Varga Mihállyal, a bizottság fideszes elnökével, hogy nem megy el az ülésre, nem állt "módjában és szándékában" elfogadni a meghívást. Kedden "hivatalos külföldi meghívásnak teszek eleget, másrészt pedig a hivatkozott témakörben nem rendelkezem olyan egyedi információval, amelyet Ön, illetve bizottsága eddigi tevékenysége során nem ismerhetett volna meg, vagy amelyet a hivatalos iratok, dokumentumok tanulmányozásával, kellő szakértelem és munka befektetésével a továbbiakban ne ismerhetne meg" - írta Gyurcsány. Kérte Varga Mihály megértését abban is, hogy "nem áll módjában a Fidesz kampányát segíteni".

A költségvetési bizottság a Fidesz kezdeményezésére ült össze, Varga Mihály meghívója szerint a napirendi pont "az államadósságról, a költségvetés hiányáról és a kormányzati szektor hitelfelvételeiről szóló kimutatások, prognózisok valódisága".

Varga az ülés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, "bebizonyosodott az, hogy 2006-ban nem valós adatokat közöltek az államháztartás állapotáról". Szerinte a Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "durva hamisítást követett el azzal, hogy az adatokat nem hozta nyilvánosságra és másképp magyarázta".

Az MSZP szerint viszont Varga politikai megrendelést teljesített, amikor a 2006-os adatok ügyében összehívta a költségvetési bizottságot. Kovács Tibor, a bizottság MSZP-s tagja szerint a kormány adatszolgáltatási eljárása megalapozott, eltitkolásról szó sincs.

Bizottság és feljelentés

A költségvetési bizottság ülése összefügg a Fidesz múlt héten beharangozott feljelentésével a 2006-os államháztartási adatok titokban tartásáról. A párt a múlt héten többször is sajtótájékoztatókon és közleményekben jelentette be, hogy feljelenti Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt és Veres Jánost, aki az érintett időszakban pénzügyminiszter volt. A Fidesz szerint a 2006-os választások előtt a kormány titokban tartott egy olyan dokumentumot, amely az ország valós államháztartási helyzetére vonatkozó adatokat tartalmazott.

A Fidesz szerint egy 2006 májusi szocialista frakcióülés anyagából derül ki, hogy létezett egy dokumentum, amely az ország valós államháztartási helyzetére vonatkozó adatokat tartalmazott, és a miniszterelnök a törvény alapján köteles lett volna ezt nyilvánosságra hozni. A Fidesz az ügyben már 2006-ban is tett feljelentést, de azt az ügyészség elutasította, most egy hasonló ügyben hozott bírósági döntés miatt futottak neki újra. (Errről bővebben itt olvashat.)

A feljelentésről szóló bejelentés után, január 31-én Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője bejelentette: a párt meghallgatná Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt és Veres János volt pénzügyminisztert is a költségvetési bizottság keddre összehívott ülésén, mert "kiderült", mindketten "szándékosan hazudtak" az ország gazdasági állapotáról. A bizottsági meghallgatásra Gyurcsányon és Veresen kívül várják Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminisztert, Belyó Pált, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét is.