Kiszúrnak a fogyatékos dolgozókkal az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Kifogásol két, a fogyatékosok munkavállalását érintő kormányrendeletet Szabó Máté ombudsman, aki szerint káros lehet, ha megszabják, hány éves korig vehetnek részt a szociális foglalkoztatásban. Az ombudsman több állami vezetőt is megkeresett kifogásaival.
Vágólapra másolva!

Az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a szociális miniszterhez fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosa két kormányrendelet ügyében, amelyek - vizsgálata szerint - megnehezítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Szabó Máté szerdán elmondta: ezek a rendelkezések jelentősen nehezítik a megváltozott munkaképességűek egy részének helyzetét, akiknek a munkaerő-piaci pozíciója amúgy is rendkívül gyenge.

Tavaly jutott az ombudsman tudomására, hogy egy kormányrendelet szerint a megváltozott munkaképességűek szociális foglalkoztatásának egyik formájára, a fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásra ezentúl csak akkor köthető munkaszerződés, ha az ellátott még nincs 55 éves. A szociális foglalkoztatás másik formájára, a munkarehabilitációra pedig a rendelet csak akkor ad lehetőséget, ha az ellátott még nincs 62 éves.

Szabó Máté szerint ez a munkalehetőség a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjának egyik módja, egyben megélhetésük fontos része. Ráadásul a szociális foglalkoztatást normatív módon finanszírozták, viszont ennek a helyébe egy pályázati rendszer lépett. Emiatt az eddig foglalkoztatottak nagy része munka és rehabilitációs lehetőség nélkül maradhat - olvasható az ombudsman szerdai közleményében.