Több mint 20 centi hó esett Budapesten

Vágólapra másolva!
Hajnali 3-tól egészen kora estig folyamatosan esett a hó Budapesten, összesen több mint 20 centiméter. A BKV buszai a szokásosnál jóval lassabban tudnak csak haladni, és a villamosok közlekedése is akadozik a befagyott váltók miatt. Az elővárosi vonatok 15-20 percet késnek. Egy gyalogost elgázolt a hókotró a XV. kerületben.
Vágólapra másolva!

Az intenzív havazás miatt lelassult a közlekedés a fővárosi utakon. A Fővinform tájékoztatása szerint a fővárosi utak mindenütt havasak vagy hókásásak, és bár megkezdődött a hó eltakarítása, a csúszós utakon jelentősen lelassult a forgalom. A BKV buszai a megszokottnál csak sokkal lassabban tudtak haladni szombaton.

A BKV fődiszpécsere szerint a havazás 15-20 perces késéseket okozott a villamos közlekedésben, mert több helyen eltömődtek a váltók. Az összes buszjárat - a hegyi vonalakon is - közlekedett, de főként a hegyi vonalakon késésekre kellett számítani. A fogaskerekű vasutat a havazás miatt a BKV elővigyázatosságból leállította.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően szombaton hajnali három óra óta esett intenzíven a hó a fővárosban.

A mellékutcákon még nem takarítanak

Az FKF 94 szóró munkagépe és 870 hómunkása dolgozik folyamatosan az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, a lépcsők, járdák takarításán.

A mellékutcákat vastag hóréteg borítja, ezek takarítását csak a főútvonalak megtisztítása után, a havazás megszűntével tudják megkezdeni. Az FKF hómunkásokat vesz fel éjszakai műszakra.

A XV. kerületben egy hókotró elgázolt egy gyalogost, akit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. A baleset a Szentmihályi út és a Régi Fóti út kereszteződésében egy gyalogátkelőhelyen történt reggel hat óra körül - közölte a BRFK. A ferihegyi gyorsforgalmi úton busz és autó ütközött, a balesetben életveszélyesen megsérült egy harminc év körüli férfi.

Beomlott egy csarnok teteje

Feltehetően a hó súlya miatt beomlott egy 6000 négyzetméteres, autószalonként üzemelő csarnok építés alatt álló tetőszerkezete a IX. kerületi Soroksári úton - jelentette az MTI. A tűzoltók átvizsgálták a területet, személyi sérülésről nincs információ.

A Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton szombaton délelőtt súlyos baleset történt, egy busz és egy személyautó ütközött össze. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese szerint a balesetben életveszélyesen megsérült egy harinc év körüli férfi, akit a tűzoltók vágtak ki az autóból. A Ferihegyi repülőteret lezárták, csak este fél 6-kor indult újra a forgalom egy kifutópályán - erről bővebben itt olvashat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A vasútvonalakon folyamatosan tisztítják a váltószerkezeteket, ennek ellenére előfordulnak váltóállítási problémák és műszaki hibák - közölte a MÁV. Budapest környékén déltől nem közlekednek a rövid útvonalú elővárosi vonatok, helyettük a távolsági vonatok minden elővárosi állomáson és megállóhelyen megállnak. Ezért ezeken a vonatokon 15-20 perces késésekkel egész nap számolni kell. Az elővárosi vonatok előreláthatóan egész nap nem indulnak el - írta közleményében a MÁV.

A vasúttársaság szerint a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar is fogad vonatokat. A havazás miatt a peronok és a vonatok lépcsői síkosak lehetnek, ezért a MÁV fokozott óvatosságot kér az utasoktól. A vasúti közlekedésről a a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán lehet érdeklődni.

Tízévente egyszer esik 24 óra alatt ennyi hó

Tízévente egyszer fordul elő, hogy 24 óra alatt annyi hó essen, mint most a fővárosban - közölte Polyánszky Zoltán meteorológus az MTI érdeklődésére szombat délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint a fővárosban átlagosan 22 centiméternyi hó esett. A város különböző részein akár öt-hat centiméteres eltérés is lehet - tette hozzá a szakember. (Az FKF mérései szerint 24 centiméternyi hó hullott.)

A 24 óra alatt leesett legtöbb hó rekordja 1999-ben volt, amikor 28 centimétert mértek, a 48 órás rekord pedig 38 centiméter.

Vasárnap pedig az ország északkeleti részén eshet hasonló mennyiségű hó. A várható időjárásról részletesen itt olvashat.