Vágólapra másolva!
A kiadáscsökkentés miatt nem kapnak jutalmat idén az állami vezetők, és jelentősen csökkentik a köztisztviselőknek adható jutalompénzt is. A többség harmad-, illetve feleannyi jutalmat kaphat, mint amennyi a szabályok szerint járna.
Vágólapra másolva!

Idén nem lehet kifizetni jutalmat az állami vezetőknek, céljuttatást a minisztereknek és államtitkároknak, a vezető beosztású köztisztviselők esetében pedig a kormány harmadára csökkenti a legnagyobb adható jutalom összegét - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Az erről szóló kormányrendeletet a Magyar Közlöny október 20-ai számában tették közé. A döntést a gazdasági válság miatt szükségessé vált kiadáscsökkentésre tekintettel hozták.

A vezető beosztású köztisztviselőkre vonatkozó eredeti szabályok szerint egy olyan vezető, akit munkája alapján a legmagasabb, kivételes kategóriába soroltak, jutalomként megkaphatta akár éves fizetése 48 százalékát, vagyis majdnem hathavi fizetését. A jelenlegi módosítás értelében idén év végén éves fizetésének maximum 16 százalékát kaphatja meg, tehát a legkiemelkedőbben teljesítő vezetők sem vihetnek haza többet, mint kéthavi fizetésük a tavalyi évhez hasonlóan ismételten meghozott átmeneti szabályok értelmében.

Szollár Domokos szerint a kivételes szinten teljesítő diplomás köztisztviselő is maximum a felét kaphatja meg idén annak az összegnek, mint amire az eredeti rendelet alapján jogosult lehetett volna jutalomként. Az eredeti szabályok értelmében megkaphatta volna a - jelenleg 38 650 forintos - illetményalap akár 30-szorosát is, a módosítás nyomán azonban a legfeljebb a 15-szeresét kaphatja, amely ebben az esetben is körülbelül kéthavi fizetés.

A jól teljesítő köztisztviselők maximális jutalma is felére csökken: ők idén maximum háromheti fizetésükre számíthatnak jutalomként, pedig az eredeti rendelet értelmében másfél havi fizetést is kaphattak volna. A megfelelő teljesítményű dolgozóknak - szemben az eredeti rendelettel - idén nem jár jutalom. Szollár Domokos szerint a módosítás közel 13 ezer embert érint.

A kormány által szeptember elején kinevezett, az intézmények gazdálkodását felügyelő kincstárnokoknak szerepük lesz a jutalomkeret megállapításában is. Ők fogják megvizsgálni és véleményezni a jutalmakra és a céljuttatásra előirányzott keretösszeget. Ha magasnak találja ezeket, akkor tájékoztatja az adott intézmény vezetőjét, valamint a pénzügyminisztert és a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert.

A jutalomfizetésre központi forrás egyáltalán nincs, az egyes intézményeknek saját bérkeretéből kell kigazdálkodniuk azt.