Magánzsebekbe is folyhatott a Zuschlag-pénzből

Vágólapra másolva!
Magánszemélyeknek is utaltak különböző összegeket azokból a pályázati pénzekből, amelyeket Zuschlag János társai jogtalanul vettek fel - vallotta egy tanú az egykori MSZP-s képviselő ügyének szerdai tárgyalásán. A tanú szerint a pénzt a vádlottak és családtagjaik kapták.
Vágólapra másolva!

Zuschlag János a hozzá köthető szervezetek pályázaton nyert pénzeiből egyes jelenlegi vádlottaknak és családtagjaiknak is utalt át különböző összegeket - mondta az egyik tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján.

A bankszámlakivonatokból kiderült, hogy magánszemélyeknek különböző összegeket utaltak át, ezeket utóbb ő jelölte meg kölcsönként, mert a kivonat nem tartalmazta az átutalás jogcímét - vallotta a tanú, akit az elsőrendű vádlott a vádiratban szereplő egyesületek könyvelésének rendbetételére kért fel.

Az adószakértőként dolgozó tanút a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek könyvelésével bízták meg, ezeket próbálta rendbe tenni visszamenőleg - állította. A nyomozóhatóság az adószakértő számítógépén megtalálta a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek dokumentumait.

A bíró felolvasott egy levelet, melyben az adószakértő arról tájékoztatja Zuschlagot, hogy az ellene indított vagyonosodási vizsgálathoz szükség van különböző elszámolásokra. Az adószakértő részletesen felsorolta a levélben, hogy Zuschlag János kiknek utalt különböző összegeket, amelyekről nincsenek meg az elszámolások.

Az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba elmondta: az átutalt összegek nem magánzsebbe mentek, hanem azokból az Ifjú Szocialisták Mozgalmának különböző rendezvényeit finanszírozták. Az adószakértő a bíró kérdésére azt vallotta, csak következtetni tudott az egyesületek pályázati tevékenységére abból, hogy a számlákra különböző minisztériumi forrásokból összegek érkeztek. A szerdai tárgyalási napon az egyesületek pályázatainak felolvasásával folytatta a bíróság a bizonyítást.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Az eddig is nagy érdeklődést kiváltó tárgyaláson november közepén tanúként fogják meghallgatni a pályázati pénzekről döntő ifjúsági minisztérium több egykori vezetőjét, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Mesterházy Attila korábbi politikai államtitkárt (erről részleteket itt olvashat).