Lassan nyílt ki a cégvezetők zsebe

Vágólapra másolva!
Kedden jár le a kormány által az állami és önkormányzati cégeknek adott határidő: nyilvánosságra kell hozni a felsővezetők fizetését. Az MFB, az MNB és több más cég után a BKV is közzétette az adatokat. Messze a legtöbbet - havi 8,1 millió forintot - a DBR Metró Projektigazgatóság vezetője keresi az eddig közzétett adatok szerint.
Vágólapra másolva!

Nem sietnek az állami és önkormányzati cégek, hogy eleget tegyenek a kormányrendeletben előírt kötelezettségüknek, és szeptember 15-ig keddig honlapjukon nyilvánosságra hozzák vezetőik, illetve a felügyelőbizottságok tagjainak fizetését. Az [origo] hétfőn, a határidő előtt egy nappal elkezdte tesztelni a rendelet betartását, de cikkünk megjelenéséig csak néhány társaság tett eleget a kormány rendelkezésének.

Bajnai Gordon miniszterelnök augusztus végén írta alá a kormányrendeletet, amely szerint az interneten kell közzétenni minden, állami vagy önkormányzati cég, költségvetési intézmény és közalapítvány vezetőinek pénzbeli juttatásait. A rendelet szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, hogy közvetlenül vagy közvetve mennyit keres, illetve mennyi végkielégítés járna neki, ha távozna.

Itt vannak a fizetések

Az állami cégek közül elsőként a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) tett eleget a kötelezettségének. A lista szerint a cég vezérigazgatója, Erős János "bruttó besorolási alapbére" havi 3,5 millió forint, amelyhez a kitűzött feladatok teljesítése esetén 80 százalék prémium jár. A belső szabályozás alapján emellett garantáltan jogosult még évente kéthavi alapbérre, illetve évi 1,1 millió kafetéria-keretre. Erős az igazgatáság tagjaként is felvehet havi 135 ezer forintot.

A Concordia Közraktár Zrt-nél Tömör László vezérigazgató havi 848 ezer forint alapbért kap, illetve prémiumként évi alapbérének 80 százalékát veheti fel. Ha felmondana a cégnél, 45 nap felmondási időre és kéthavi végkielégítésre lenne jogosult. Dancs Gyula, az igazgatóság elnöke havi 110 ezer, Fekete Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke havi 100 ezer forinttért látja el feladatát (a teljes listát itt találja)

A legteljesebb, osztályvezetői szintig részletezett listát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hozta nyilvánosságra. Ez alapján Reményik Kálmán elnök-vezérigazgató havi 2,8 millió forint alapbér mellett, 80 százalékos prémiumra és évi 450 ezer forint kafetéria jogosult. Rendes felmondás esetén 8 hónap felmondási idő és egyhavi végkielégítés illeti meg. Helyettesei 1,5 és 1,9 millió forint közt keresnek, az osztály- és projektiroda-vezetők bruttó alapbére havi 700 és 900 ezer forint közt változik. A felügyelőbizottság elnöke, Somlyódy Csaba fővárosi MSZP-s képviselő havi 195 ezer forintot kap.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közzétette az összes tulajdonában álló cég vezetőinek fizetését. Az MNV vezérigazgatója, Kamarás Miklós havi bruttó 3,5 millió forint alapbér mellett évi bérének 80 százalékát kitevő prémiumra számíthat. A Magyar Villamos Művek Zrt-nél (MVM) Mártha Imre vezérigazgató havi 2,765 millió forintos alapbér mellett szintén 80 százalékos prémiumra számíthat (cikkünkben Mártha fizetésénél korábban 3,6 milliós összeg szerepelt. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük). A legkevesebbet Bagi Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. felügyelőbizottságának elnöke viheti haza: havi 60 ezer forintot.

A 11 tagvállalatot tömörítő Miskolc Holding Zrt-nél Halmai Gyula az igazgatóság elnöke és a cég igazgatója is egyszemélyben. Utóbbi posztért havi egymillió forint alapbért vehet fel, amihez 80 százalékos prémium járul. Ha távozna a cégtől, 8 havi fizetésnek megfeleleő végkielégítés illeti meg. Az igazgatóság elnökeként havi 450 ezer forintot kap, amihez még 25 százalék költségátalány járul.

Kedd délutánra a BKV is közzétette honlapján a BKV vezetői fizetésének részleteit. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a közzétett lista szerint havi 1,5 millió forintot keres, amelyhez 150 százalékos prémium jár. Végkielégítésként - amennyiben távoznia kellene - összesen 14 havi fizetését kaphatná meg. A BKV-nál messze a legmagasabb fizetést Klados Gusztáv, a DBR metró projekt igazgatója kapja: havonta 8 190 000 forintot. Klados nem kap prémiumot, viszont végkielégítésként 12 havi átlagbére járna neki.

A tíz debreceni önkormányzati társaságot tömörítő holding, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (amelyhez a gyógyfürdőtől a repülőtéren keresztül a lapkiadóig sokféle cég tartozik) honlapján kedden délután tette közzé a vezetők és a felügyelőbizottság tagjainak bérét. Ennek alapján a cég két igazgatója havi mintegy 700-700 ezer forintot keres.

A BKV miatt

Bár a kormányrendelet közvetlen előzménye a BKV végkielégítési botránya volt, korábban több újság - köztük az [origo] is - perelt be állami vállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra vezetőik fizetését. A bíróság több esetben is a lapoknak adott igazat, így az [origo] pert nyert a MÁV ellen (erről itt olvashat), a Blikk kérésére pedig 49 állami cég vezetőinek bérét kellett nyilvánosságra hozni. A Fővárosi Bíróság egy másik ítélet indoklásában kimondta: az állami cégek állami vagyonnal gazdálkodnak, ezért nem mindegy, hogy ki és hogyan gazdálkodnak vele.

(Cikkünket folyamatosan frissítjük. A második oldalon cégenként találja az állami és önkormányzati cégek vezetőinek fizetését)