Tolvajok dolgoztatják a Szigeten a rendőröket

Vágólapra másolva!
Főként lopások és a kábítószer-használat adott munkát eddig annak a 150 rendőrnek, akik a Sziget fesztiválon teljesítenek szolgálatot. A magyarok mellett külföldi rendőrök is jelen vannak, a kerületi kapitány szerint nagy segítséget jelentenek, ha részeg francia fiatalokat kell leparancsolni egy autó tetejéről.
Vágólapra másolva!

Eddig 135 feljelentés érkezett a rendőrséghez a Sziget fesztiválról, ahol péntek reggelig tizenhárom elkövetőt fogtak el - mondta Markó Attila, a fesztiválnak helyt adó III. kerület rendőrkapitánya a fesztiválon felállított rendőrségi központnál tartott sajtótájékoztatón. Markó szerint a feljelentések többségét lopás miatt tették, de kábítószer-terjesztőket is elfogtak.

Markó példaként említette, hogy csütörtökön az Afrika Faluban dolgozó külföldi árusok ellen indítottak eljárást, mert marihuána és ecstasy tablettákat találtak náluk. Az erőszakos bűncselekmények kevésbé jellemzőek, inkább a lopásokra van példa. Főként kézpénzt, útlevelet és műszaki cikkeket, így például mobiltelefonokat lopnak a fesztiválon. Nagyon sok lopás történik például a koncerteken, ahol a tömegben dolgoznak a zsebtolvajok - mondta a rendőrkapitány.

Markó szerint nagyon sok külföldi esik áldozatul a tolvajoknak, közülük legtöbbször hollandokat, briteket, a németeket és franciákat károsítják meg. A magyar rendőröket idén is külföldi kollégák segítik. A brit, német, francia és holland egyenruhások amellett, hogy a követségekkel tartják a kapcsolatot, a külföldi bűnügyi nyilvántartásokhoz is azonnal hozzáférnek.

A külföldi rendőrök a rendőrkapitány szerint nagy segítséget jelentenek, amikor az adott országból érkezett szigetlakók kerülnek bajba, de akkor is, ha ők követnek el valamilyen szabálysértést. Példaként egy tavalyi esetet említett, amikor néhány francia fiatal egy autón ugrált, több tízezer forintos kárt okozva. A fiatalok akkor sem akarták befejezni az ugrálást, amikor megérkeztek a magyar rendőrök. "Kicsit italos állapotban voltak, de azonnal kijózanodtak, amikor meglátták a saját rendőreiket" - mondta Markó.

Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője szerint egy olyan fesztiválon, ahol több mint negyvenezer külföldi tartózkodik, nagyon fontos, hogy jó nemzetközi együttműködés legyen a rendőrök között. Gerendai emlékeztetett, hogy az elmúlt tizenhét évben súlyos erőszakos bűncselekmény nem történt a Szigeten, a lopások, illetve a droghasználattal kapcsolatos, más országtól eltérő jogi szabályozás azonban továbbra is gondot okoz.

A Glastonbury fesztiválon is dolgozó Tim Newman kedd óta teljesít szolgálatot a Szigeten. Az MTI-nek a brit rendőr azt mondta, hogy eddig rendkívül békés volt a rendezvény, komolyabb problémák nélkül. A brit és a magyar fesztivál között nagyon sok hasonlóság van, hiszen hasonló tömeg látogatja a két eseményt. Brit rendőrként rendkívül népszerűek a Szigeten, különösen a jellegzetes rendőrkalapuk miatt - mondta.