Vádat emeltek Geréb ellen egy otthonszülés miatt

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes szülésznő ellen, akit azzal vádolnak, hogy felelős egy magzat otthonszüléskor bekövetkezett haláláért. A nő korábban sokáig kampányolt az otthonszülés mellett, és az ügyészek szerint engedély nélkül vezetett le szüléseket.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a budapesti IX. kerületi ügyészség az otthonszülést népszerűsítő szülésznő, Geréb Ágnes ellen, akinek a vád szerint köze van egy otthon szülő nő magzatának halálához. Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, amiért engedély nélküli otthonszülést vezetett le a Napvilág Születésházban - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája csütörtökön.

A szülésznő több éve kampányolt a tervezett otthonszülés népszerűsítéséért, és egy cégen keresztül az otthonszülésre felkészítő tanfolyamokat tartott. 2007-ben kérelmet nyújtott be az ÁNTSZ-hez "tervezett otthonszülésben való közreműködésre", de a hatóság ezt elutasította.

A mostani bírósági ügy sértettje, Sz. Hajnalka terhessége 20. hetében vett részt egy Geréb Ágnes által tartott "információs esten", ahol a szülésznő azt mondta neki, hogy megfelelő orvosi végzettséggel rendelkezik, és egy esetleges komplikációt is képes időben felismerni és ellátni. A nő, aki veszélyeztetett terhesnek minősült, végül az otthonszülés mellett döntött.

Sz. Hajnalkánál 2007. szeptember l5-én indult meg a szülés, de egy idő után megakadt, mert a gyermeknek a válla beszorult. Geréb Ágnes "a szakmai protokollban nem ismert műfogások alkalmazásával" próbálta megoldani a helyzetet, de nem járt sikerrel. Ekkor segítői mentőt hívtak, de a kiérkező orvos már csak azt tudta megállapítani, hogy a magzat meghalt. A mentők a sértettet kórházba szállították, ahol lefolytatták a szülést. A magzatot ekkor megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Az ügyészség szerint a vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével az anya és magzata életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. A vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra nyújtották be, ahol Geréb Ágnes ellen már van folyamatban egy büntetőeljárás.

A szülésznőt 2007 októberében a bíróság egyszer már jogerősen három évre eltiltotta a szakma gyakorlásától egy 2000-ben lefolytatott szülés során elkövetetett szabálysértés miatt. 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de ebben nem gyanúsították meg a nőt.