Kórházfőnöktől vett céget az őssejtes gyanúsított

Vágólapra másolva!
Három éve céget is működtet Magyarországon az őssejtügy egyik ukrán származású gyanúsítottja, Yuliy Baltaytis, aki a vállalkozást részben a Nyírő Gyula Kórház orvos-igazgatójától, Ruff Györgytől vásárolta meg. Három gyanúsítottat épp a kórház területén vettek őrizetbe egy kezelés során, amelyen Ruff is jelen volt. A nyomozásban érintett őssejtes cégben főként a műgyűjtő-üzletember Pákh Imréhez kötődő emberek töltöttek be kulcspozíciókat.
Vágólapra másolva!

A budapesti Visegrádi utca egyik csendes társasházába van bejegyezve a Cellcryo Egészségügyi Szolgáltató Kft. nevű cég, de sem a kapucsengőn, sem a lakások ajtaján nem szerepel a neve. A tudakozóban nem találni hozzá telefonszámot, és nincs honlapja sem, az Opten cégadatbázisban hozzáférhető legutóbbi, 2007-es mérlege szerint pedig bevétellel sem rendelkezik. Nem utal tehát semmi arra, hogy komoly üzleti tevékenységet folytató vállalkozásról lenne szó, a tulajdonosa azonban az utóbbi egy hétben állandó szereplője volt a híreknek.

Az [origo] által megtekintett cégbírósági papírokból ugyanis kiderül, hogy a kft.-t 2006 szeptembere óta az a Yuliy Baltaytis birtokolja, akit három társával együtt múlt hét hétfőn vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda tiltott őssejtkezelések gyanújával (az eljárás veszélyeiről részletek keretes anyagunkban). A cégiratok szerint a 71 éves ukrán származású amerikai állampolgár cége főtevékenységeként az "egyéb termékek ügynöki nagykereskedelmét" jelölte meg, de emellett a gyógyszer-nagykereskedelemet és "fizikai közérzetet javító szolgáltatás" nyújtását is felvette a tevékenységei közé.

Az nem derül ki a cégbírósági adatokból, hogy a kft. végzett-e valamilyen tényleges tevékenységet, a Baltaytis cégének ügyeiben eljáró és a férfit a büntető ügyben is képviselő ügyvéd, Prandler Katalin pedig kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt, mondván, előbb konzultálnia kell ügyfelével.

Régi ismeretség

A cégbíróságon fellelhető papírokból ugyanakkor további részletek tudhatók Baltaytis egyik olyan magyarországi kapcsolatáról, amely a nyomozásban is felmerült. A 2006 februárjától működő Cellcryo Kft.-t ugyanis eredetileg két magyar állampolgár hozta létre, és egyikük Ruff György, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház jelenlegi orvos-igazgatója volt. Baltaytist és két társát ennek a kórháznak az egyik épületében vették őrizetbe múlt hétfőn, amint épp egy kezelést hajtottak végre egy páciensen.

A szóban forgó épületrészben egy magánkórház, a Róbert Károly Magánklinika működik, amelyet egy kft. üzemeltet. Ez a cég állítja, hogy ők nem álltak kapcsolatban Baltaytis-szal és semmilyen őssejtkezeléssel foglalkozó vállalkozással, szerintük a rendőri akció által megszakított kezelést a Nyírő Gyula Kórház orvos-igazgatója, Ruff György rendelte el, ő intézkedett a beteg elhelyezéséről is. Az egészségügyi cég ügyvezetője, Faragó Éva az [origo]-nak azt mondta, hogy tudomása szerint Ruff is jelen volt a múlt hétfői kezelésen, és a rendőrség is meghallgatta az orvost. Azt az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba is elmondta még korábban a Blikknek, hogy Ruff ott volt a kezelésen.

Az ötvenes éveiben járó, a közszolgálati tévé Á la Carte című műsorában is szereplő, ismert nőgyógyász mobiltelefonja ki van kapcsolva, a Nyírő Gyula Kórház igazgatói titkárságán pedig közölték, hogy jelenleg a szabadságát tölti. "Egy hétig még biztosan nem lesz" - mondta Ruff egyik munkatársa, hozzátéve, hogy "ez egy előre tervezett szabadság".

Hallgatag tisztviselő

Nem sikerült elérni a Cellcryo Kft. másik alapítóját, G. Györgyöt sem, aki Ruff-fal együtt adta el a céget Baltaytisnak 2006 szeptemberében. A férfi egy közvetítőn keresztül azt üzente az [origo]-nak, hogy nem nyilatkozik, a tudakozóban található telefonszámait hiába hívtuk, és lakása kaputelefonjának csengetésére sem válaszolt senki. Pedig G. Györgyöt már közvetlenül az őssejtügy kirobbanásakor is kerestük, ő ugyanis a felügyelőbizottság elnöke a nyomozásban érintett IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-ben.

Az őssejtügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda ugyan nem nevezte meg az IRM-et mint az ügy szereplőjét, de a cég több szálon is kapcsolódik a nyomozáshoz. Baltaytist a cég 2007-es indulásakor tartott sajtótájékoztatón főkonzulensként mutatták be, és a gyanúsítottak között van a részvénytársaság egyik tulajdonosa, Seffer István országosan ismert plasztikai sebész, valamint a vállalat vezérigazgatója, Sz. Sándor is.

Pákh kapcsolatai

Az IRM többségi tulajdonosa egy a karibi Brit Virgin szigeteken bejegyzett cég, az IRM Biopharma Holdings, amelynek igazgatója Pákh Imre New Yorkban élő üzletember. A magyarországi IRM igazgatóságában is helyet foglaló Pákh ügyvédjén keresztül közölte az MTI-vel, hogy "nem ismerte a társaság munkájának részleteit, így az sem tudta, hogy mi történik a laboratóriumban". A műgyűjtőként is ismert, Munkácsy-gyűjteménye miatt az utóbbi években sokat szereplő Pákh tudatta azt is, hogy "családi érintettsége" van az őssejtkutatásban, ugyanis az édesapját kezelték ilyen terápiával. Mint ügyvédje mondta, Baltaytis végezte a kezelést, amely sikerrel járt, ezért Pákh úgy döntött, hogy "Seffer István doktor urat és Yuliy Baltaytis doktor urat kapcsolatba hozza egymással".

Forrás: MTI
Pákh Imre "családi érintettség" miatt szállt be az üzletbe

Az IRM Magyarország Zrt. így végül Seffer és Pákh közös érdekeltségeként jött létre, a cég hátterét vizsgálva azonban kiderül, hogy a szereplők többsége inkább kötődik a műgyűjtő üzletemberhez, mint a plasztikai sebészhez. G. György például felügyelőbizottsági tag volt már az 1992 és 1995 között működő, részben Pákh által vezetett Europa Ltd nevű cégnek. A Pákh-hoz hasonlóan ukrajnai születésű férfi volt a tanúja egy 1996-os adásvételi szerződésnek is, amellyel az amerikai-magyar üzletember túladott egy Holiday Trading Kft. nevű cégben birtokolt tulajdonrészén.

Ennek a vállalkozásnak továbbra is résztulajdonosa Pákh Imre egyik rokona, ügyvezetője pedig az őssejtügyben nyomozó rendőrök által őrizetbe vett, az IRM Magyarország vezérigazgatói posztját is betöltő Sz. Sándor. A vezérigazgatói feladatokat ugyanakkor csak idén januárban vette át, előtte végig egy Sz. Maita nevű - a céges iratokban New York-i lakcímmel rendelkező - nő töltötte be. A cégnyilvántartás szerint az ő édesanyjának vezetékneve Pákh, és a nő magyarországi kézbesítési megbízottja az [origo]-nak azt mondta, rokoni kapcsolatban áll Pákh Imrével, akit az [origo] is megkeresett egyik New York-i központú vállalatán keresztül, de egyelőre nem érkezett válasz interjúkérésünkre.