Újabb áradás jön a Dunán, a Rábán és a Lajtán

Vágólapra másolva!
Az ausztriai esőzések miatt újra emelkedik az onnan érkező folyók vízszintje. A Dunán Nagybajcsnál keddre várják az újabb tetőzést, árad a Rába, a Lajta is. Magyarországon már 860 kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség.
Vágólapra másolva!

Újra árad a Duna. Nagybajcsnál délután megállt a vízszint csökkenése, azóta lassan, de folyamatosan emelkedik a folyó szintje. Az újabb árhullámot az ausztriai esőzések okozzák. 19 órakor 641 centimétert mértek Nagybajcsnál, reggelre pedig 660 centiméter körüli vízállást jósolnak a szakemberek. Az újabb árhullám várhatóan kedd este tetőzik majd a településnél körülbelül 680 centiméteren - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Megint árad a Mosoni-Duna is. A folyó Győrnél kedden este 650 centiméter körül tetőzhet, magasabb szinten, mint az előző alkalommal. Újra emelkedik a Rába vízszintje is, Szentgotthárd térségében két újabb árhullám is elindult a folyón. A Rába itt hétfőn a reggeli órákban 330 centiméterrel tetőzött, azóta enyhe apadás tapasztalható. Körmend térségében továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség, itt a tetőzés kedden várható. A vízszint hétfő reggelre 4,25 méterre csökkent, de a reggeli árhullámok hatására megszűnt az addigi lassú apadás. A vízügyi igazgatóság fokozott figyelő- és járőrszolgálatot tart.

A Lajta hétfőn egész nap áradt Ausztriában. Mosonmagyaróvár környékén már több mint 24 órája 270 centiméter körüli értékeket mérnek. Mindezt annak ellenére, hogy vasárnap Hegyeshalom térségében megnyitottak egy 300 hektáros vésztározót. A vésztározóba hétfőn is ömlik a víz. Egyre több folyóparti ház kertjében és pincéjében tör fel a talajvíz, ami ellen lehetetlen védekezni.

Magyarországon 860 kilométer hosszan van érvényben védelmi készültség. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság legfrissebb adatai szerint harmadfokú a készültség jelenleg a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Rábán Körmendnél, valamint a Lajtán, összesen 104 kilométer hosszúságban.

Másodfokú készültséget a Dunán Dunakilitinél, Győrnél, Komáromnál, Esztergomnál, Gödnél, Budapestnél és a Csepel-szigeten, a Rábán pedig Sárvár alatt rendeltek el, összesen 227 kilométer hosszan. Elsőfokú az árvízvédelmi készültség 530 kilométernyi szakaszon: a Dunán a déli országhatárig, a Rábán és a Mura mentén.

Budapesten a Duna lassan apad, jelenleg 715 centiméteren áll a vízszintje. Előreláthatólag péntekig nem használhatják az autósok a budapesti rakpartokat, az esőzések miatt ugyanis elhúzódik az apadás.

A Murán elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget.