Vágólapra másolva!
A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatása szerint az emberek többsége elégedett a június 7-i európai parlamenti választások eredményével. A Jobbik szereplésének megítélése ugyanakkor erősen megosztotta a megkérdezetteket.
Vágólapra másolva!

Az emberek 59 százaléka elégedett a június 7-i európai parlamenti (EP) választás eredményével - derült ki a Századvég és Forsense nem reprezentatív közvélemény-kutatásából, amely június 9-e és 18-a között készült ezer ember megkérdezésével. A Fidesz-listára szavazók között 96 százalék ez az arány, a Jobbik-szavazók körében 94 százalék, míg az MSZP-sek esetében mindössze 19 százalék. A szocialisták szimpatizánsainak 79 százaléka viszont elégedetlen a választások eredményével.

A kutatás szerint a Jobbik szereplésének megítélése erősen megosztja a társadalmat. A megkérdezettek 46 százaléka szerint inkább jó, 38 százaléka szerint pedig inkább rossz Magyarország számára, hogy három Jobbik-képviselő is lesz az Európai Parlamentben. A Fidesz-szavazók többsége - 56 százaléka - inkább kedvezőnek tartja a Jobbik EP-parlamenti jelenlétét. A nem szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók között is többen tartják inkább jó dolognak, mint ahányan rossznak, hogy a Jobbik három mandátumot szerzett.

A megkérdezettek 72 százaléka ugyanakkor egyetlen olyan üzenetet sem tudott mondani, amelyekkel a Jobbik megszólította a választókat. Két olyan téma volt, amit viszonylag sokan - 10-10 százalék - említettek: a magyar gazdákat védő földtörvény ígérete, valamint a cigánykérdés.

A megkérdezettek 11 százaléka mondta, hogy csak a választás előtt néhány nappal vagy aznap döntötte el, melyik pártra adja a voksát. A felmérés szerint a Fidesz és az MSZP támogatóinak többsége azonban már egy éve eldöntötte, kire fog szavazni, a Jobbik szavazóinak nagy része pedig az elmúlt hetekben döntött a párt mellett. Az LMP támogatói gyakran csak a választás napján döntöttek.