Gyomorba vágóak Gyurcsány mondatai az ügyészség szerint

Vágólapra másolva!
Gyomorba vágónak nevezte a kormányfő ügyészséget bíráló kijelentéseit Kovács Tamás legfőbb ügyész. Kovács a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: nem fogja beperelni Gyurcsány Ferencet, az ügyészség arra törekszik, hogy pártpolitikai befolyástól mentesen tegye a dolgát.
Vágólapra másolva!

Nem tartanám ördögtől valónak, ha az ügyészség felett lenne egyfajta parlamenti kontroll, amely a pillanatnyi politikai érdekeken felülemelkedve, szakmai alapon ellenőrizné a működésünket. Akár az Alkotmánybíróság is betölthetné ezt a feladatot - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Kovács Tamás legfőbb ügyész.

Gyurcsány Ferenc kormányfőnek az ügyészséget bíráló kijelentéseire, azt mondta: az ügyészség munkájáról bárki véleményt mondhat, de ilyen súlyos vádakat csak az fogalmazzon meg, aki bizonyítani is tudja, amit állít. "Gyomorba vágó mondatok ezek" - mondta a miniszterelnök kijelentésiről Kovács.

Gyurcsány, az MSZP március 21-ei kongresszusán - ahol bejelentette, hogy két múlva lemond a kormányfőségről - azt mondta: az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy járnak sugallt elvárásai szerint el.

Kovács nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy pereli-e a miniszterelnököt. Szerinte a kormányfő elmondta a véleményét, ő is a magáét, a megalapozatlan tényállításokat pedig vissza kell utasítania. Közölte: ő maga és az ügyészség is arra törekszik, hogy pártpolitikai befolyástól mentesen tegye a dolgát.

Azzal kapcsolatban, miért nem reagált Orbán Viktornak arra a kijelentésre, hogy a pártelnök a Fidesz hatalomra kerülése után elszámoltatásokat helyezett kilátásba, Kovács azt mondta: "nem feltételezem, hogy mindezt úgy képzeli el, hogy majd ő mondja meg a legfőbb ügyésznek, hogy mely ügyeket kell elővenni".