Informatikusok vizsgálják meg először a titkosszolgálatok szalagjait

Vágólapra másolva!
Hetekig vizsgálják informatikusok azokat a mágnesszalagokat, amelyekre a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok vitték fel ügynökeik és a megfigyeltek listáját. A cél, hogy kiderüljön, manipulálták-e később a szalagokat.
Vágólapra másolva!

Akár hat hétig is eltarthat, amíg számítástechnikai szakemberek megvizsgálják azokat a mágnesszalagokat, amelyek az 1990 előtti állambiztonsági iratokat tartalmazzák. A tartalmi vizsgálat ezután következhet - közölte Kenedi János pénteken.

Szilvásy György titokminiszter csütörtökön azt mondta, hogy felkérésére egy civil testület felügyeli az állambiztonsági szolgálatok 1990 előtti, legmagasabb minősítésű iratait tartalmazó 18 mágnesszalag adatfeldolgozását és archiválását. A testületbe Kenedi János tudományos kutató ajánl tagokat. Kenedi a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére 2007 júliusában az állambiztonsági iratátadás teljesítésének értékelésére létrehozott szakértői bizottságot vezette. A 18 mágnesszalag létezését ez a bizottság említette szeptemberben átadott jelentésében. A szalagokon az 1980-as évek közepétől szerepelnek adatok, de elvben korábbiak is lehetnek rajtuk.

Kenedi János kijelentette, a szalagokat először független, számítástechnikus és informatikus szakemberek vizsgálják meg. Ez már a jövő héttől elkezdődhet. A vizsgálat elsődleges célja, hogy kiderüljön, hányszor mozgatták meg a mágnesszalagokat, mennyi időt töltöttek vele, mit vettek le belőle, mi került vissza, azaz manipulálták-e a szalagokat, illetve hányszor használták őket.

Kenedi maga nem lesz tagja az öt- vagy hattagú testületnek, amelyben számítástechnikai szakemberek és kutatók mellett a nemzetbiztonsági szolgálat két tisztviselője is jelen lesz. Kenedi elmondta, informatikai kérdések megoldásába ő nem szeretne belefolyni, azonban az olyan rövidítéseknek, pecséteknek az értelmezésében várhatóan közreműködik majd, amelyek informatikusok számára nem érthetők. Ezek tükörképei a papíralapú adathordozóknak - mondta.

A munka informatikai része akár hat hétig is eltarthat. Ezután következik a szalagok tartalmának vizsgálata. Nehézségként említette, hogy mulasztásos törvénysértés áll fenn, ezeken a szalagokon ugyanis olyan irat is szerepel, amelynek minősítését már régen megszüntették vagy meg kellett volna szüntetni. Az 1980 előtti iratoknak az 1996-os titoktörvény alapján automatikusan, az 1990 utániaknak pedig 2001-től szabadon kutathatónak kellene lenniük - jegyezte meg.

A Kenedi-bizottság egy évig vizsgálódott a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokat őrző szerveknél, és jelentésüket 2008. szeptember 11-én adták át Szilvásy György titokminiszternek. A testület munkájának egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy megtalálták azokat a 2060-ig titkosított mágnesszalagokat, amelyekre az elmúlt rendszer szolgálatai vitték fel az ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait.