Cozma-gyilkosság: "Vadásztak valakire, akibe bele lehet kötni"

Vágólapra másolva!
Az elkövetők pontos motivációi még nem ismertek, de valószínűleg egy szórakozóhelyi konfliktus vezetett a bűncselekményhez - mondta kedden reggel a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolásának ügyében nyomozó rendőrök vezetője, Derzsi Péter. Az alezredes szerint vasárnap estére pontos információkkal rendelkeztek az Ausztriában elfogott gyanúsítottakról, és arról is vannak híreik, hol lehet a harmadik gyanúsított, akinek a fejére kedden egymillió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg egy szórakozóhelyi konfliktus vezetett ahhoz a verekedéshez, amely Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálát, és két társának súlyos sérülését okozta vasárnap hajnalban Veszprémben - mondta Derzsi Péter alezredes, a nyomozás vezetője az MTV Nap-kelte című műsorában. A nyomozók az elkövetők pontos motivációit nem ismerik, ezt majd csak az elfogott gyanúsítottaktól tudják megkérdezni, ha kiadják őket Ausztriából.

A három elkövető inzultálta a pultos lányt, de a korábbi hírekkel szemben nem bántalmazták - mondta Derzsi. Az elkövetők és a sértettek közt az alezredes szerint nem volt igazi kommunikáció, előbbiek azonban már azt is sérelmezték, hogy a kézilabdázó odament hozzájuk. "Itt már vadásztak valakire, akibe bele lehet kötni" - mondta Derzsi. Cozma ezek után lement az épület alsó szintjén található tánctérre, a gyanúsítottak pedig követték. Az alezredes szerint ma már biztos, hogy csak a három gyanúsított vett részt a bűncselekményben, bár ők egy nagyobb társasággal érkeztek a diszkóba.

Cozmát a tánctéren, a tömegben ütötték meg először, és valószínűleg ott érte a sportolót az első szúrás is. A szórakozóhely belső kameráinak felvételén látszik is, hogy a lépcsőn fölfele menekülő Cozma pólója véres. A sérült kézilabdázót követték a gyanúsítottak és a barátai is, és a szórakozóhely előtt történt a végzetes szúrás, valamint itt sérült meg a másik két sportoló - mondta az alezredes. Mivel kint nincs kamera, erről nem készült felvétel.

A diszkó belső kamerájának felvételei

A nyomozók vasárnap estére pontos információkkal rendelkeztek arról, hogy a három gyanúsított közül kettő merre tart és milyen autóval menekül. Így a 20.30 körül kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján az osztrák rendőrök 20.50-kor meg is állították az autót Stájerországban. Derzsi Péter szerint a rendőrségnek "rengeteg információja" van a harmadik gyanúsított, Sz. Iván hollétéről is.

Kedden a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval rendelkezik Sz. Iván tartózkodási helyéről - olvasható a rendőrség kedd délutáni közleményében. A gyanúsított felkutatására külön nyomozócsoport alakult, akik minden állampolgári bejelentést ellenőriznek.

Barátai és sporttársai búcsúztatták Marian Cozmát

A nyomozásvezető szerint a következő napokban megpróbálnak kimenni Ausztriába, és nemzetközi jogsegély keretében kihallgatni a grazi fogdában őrzött gyanúsítottakat. A nemzetközi jogszabályok értelmében a kihallgatást az osztrák rendőrök végzik, a magyarok csak jelen lehetnek, illetve kérdéseket adhatnak az osztrák nyomozóknak.

N. Győző az osztrák rendőrök őrizetében

Somogyi Hírlap keddi számában megjelent cikk szerint Siófokon ismerték a veszprémi késelésért felelős bandát. A lap szerint a sportolókat ugyanaz a csoport támadta meg, amelynek mintegy 150 tagja a múlt év nyarán, erőfölényét demonstrálva a sétány őrzéséért felelős biztonsági cégnek, késekkel és kardokkal végigvonult Siófok egyik sétányán. Az enyingi banda kedvelte Siófokot, aminek a vendéglátósok nem örültek, mert a csoport tagjai általában balhét csináltak, és gyakran nem fizettek.