Próbára bocsátották az álszavazó SZDSZ-eseket

Vágólapra másolva!
Nem jogerős ítéletet hozott hétfőn a bíróság a 2007 márciusi SZDSZ-tisztújítás álszavazó képviselőinek ügyében, akik meghamisították a regisztrációs ívet, és hiányzó képviselők nevében szavaztak. Egyiküket felmentették, hét másikat pedig próbára bocsátottak.
Vágólapra másolva!

Hetet próbára bocsátott, egyet pedig felmentett hétfőn a Budai Központi Kerületi Bíróság a 2007-es tisztújító közgyűlés szavazólapjainak meghamisításával vádolt SZDSZ-es képviselők közül. Az SZDSZ 2007. március 30-31-i országos tisztújító közgyűlésén az volt a tét, hogy Fodor Gábor vagy Kóka János legyen a párt elnöke.

Először mindketten 377-377 voksot kaptak, de a megismételt választásból Kóka került ki győztesen: 380 szavazatot szerzett, míg Fodor csak 367-et. Tavaly februárban derült ki, hogy négy hiányzó küldött helyett mások szavaztak. Ez úgy történt, hogy meghamisították a regisztrációs ívet. A csalás miatt végül megismételték az elnökválasztást, és két szavazattal Fodor győzött.

Az aláírásokat hamisító vádlottak a per novemberi tárgyalásán elismerték tettüket. A bíróság hétfőn egy vádlottat felmentett, kettőt két évre, ötöt pedig egy évre próbára bocsátott. Ez azt jelenti, hogy ha a vádlottak egy, illetve két éven belül más bűncselekményt követnének el, az okirathamisításért is felelősségre vonnák őket. A bíróság a próbára bocsátással tehát elhalasztotta a büntetés kiszabását. Ha a próbaidő eltelik, a vádlottak többé már nem vonhatók felelősségre a történtekért.

Az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügyész még nem nyilatkozott, és a vádlottak közül egyelőre csak hatan vették tudomásul a döntést.