Hónapokig nyomoztak a BKV és a BA jogi igazgatója után

Vágólapra másolva!
Közel nyolchónapos nyomozás után vette őrizetbe pénteken a rendőrség a Budapest Airport (BA) és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) jogi igazgatóját. A két, korábban együtt dolgozó jogi igazgatató a gyanú szerint úgy szerződött ügyvédi irodákkal, hogy azok el nem végzett munkákat is kiszámláztak, a pénz egy része pedig a jogi igazgatókhoz került.
Vágólapra másolva!

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) többhónapos nyomozás után vette őrizetbe pénteken a Budapest Airport (BA) Zrt. és a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. jogi igazgatóját - mondta az [origo]-nak vasárnap Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivője. A nyomozást április 16-án egy magánszemély feljelentése után kezdte a rendőrség. A bejelentő a BA gyanús szerződéseire hívta fel a rendőrség figyelmét - mondta a szóvivő.

A BA jogi igazgatóját, R. Krisztinát azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy különböző ügyvédi irodákkal úgy kötött szerződéseket, hogy a kifizetett összeg egy részét visszajuttatták a jogi igazgatónak, illetve az ügyvédi irodák túlszámláztak, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaságnak. Az RRI szóvivője szerint a BKV jogi igazgatója hasonló jellegű bűncselekményeket követett a közlekedési vállalatnál. A BKV őrizetbe vett jogi igazgatója, Sz. György korábban a Budapest Airportnál R. Krisztina beosztottja volt.

A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a BKV is ugyanazokkal a jogi irodákkal szerződött-e, mint a BA. Egyelőre azt sem, hogy hány szerződésről van szó, mikor, illetve mekkora összegre kötötték azokat. A szóvivő mindössze annyit mondott: a két őrizetbe vett jogi igazgató összejátszott, a további részletekről pedig később fognak tájékoztatást adni. A rendőrség a két jogi igazgatót bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

A két jogi igazgatón kívül még három embert vett őrizetbe a rendőrség. A szóvivő arra a kérdésünkre, hogy ők hol dolgoznak, mindössze annyit mondott: erről később adnak tájékoztatást. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a Fővárosi Főügyészségnél kezdeményezte az öt őrizetbe vett ember előzetes letartóztatását.

Az MTV Híradója szerint a BA jogi igazgatóját a lakásán fogták el. A BKV jogi igazgatóját pedig pénteken este tetten érték, amikor egy III. kerületi bevásárlóközpont parkolójában tízmillió forintot vett át egy, a BKV-val szerződésben álló cég képviselőjétől. Az MTI szerint a BKV jogi igazgatója passzív ellenállást tanúsított, a pénzt átadó ember azonban megpróbált autójával elmenekülni. Őt a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális egységének segítségével fogták el.

Az MTV Híradója szerint az RRI péntek éjszaka házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában, a két jogi igazgató lakásán és egy, a BKV-val szerződésben álló ügyvédi irodában is. A nyomozók mind a négy helyen dokumentumokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A rendőrség erről az [origo]-nak mindössze annyit mondott: dokumentumokat, iratokat foglaltak le, az egyik gyanúsított lakásán pedig kis mennyiségű kábítószert is találtak. Az Index szombaton azt írta, hogy a BKV székházában a rendőrök egy 28 millió forintról szóló informatikai szerződést kerestek. Az RRI szóvivője erről az [origo]-nak megjegyezte: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság március óta két, párhuzamosan zajló ügy miatt vizsgálódik a BKV-nál: az egyik nyomozás a BKV végkielégítési gyakorlatát, a másik a különböző tanácsadói szerződéseket kutatja. Horváth arra a kérdésünkre, hogy a pénteki őrizetbe vételek összefügghetnek-e ezekkel az ügyekkel, azt mondta: a végkielégítési és a tanácsadói szerződések ügyében a BRFK vizsgálódik. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) alá tartozó Repülőtéri Rendőr Igazgatóság a Ferihegyi reptér területén elkövetett bűncselekményeket vizsgálja. A két jogi igazgató által elkövetett bűncselekmények azonban olyan szorosan összekapcsolódnak, hogy azokat egy eljárásban célszerű vizsgálni - mondta a szóvivő.