Jobban van a beoltott H1N1-beteg

Vágólapra másolva!
Néhány napon belül hazamehet a debreceni kórházból az a férfi, aki másfél hónapja megkapta a H1N1 elleni oltást, de a szervezetében kimutatták a vírust. Eddig lélegeztetőgépre szorult, de már kikerült az intenzív osztályról.
Vágólapra másolva!

Hamarosan hazaengedik a debreceni Kenézy Kórházból azt a 29 éves férfit, akit a védőoltás ellenére megbetegített az újinfluenza - közölte Szentgyörgyi János, a debreceni kórház sajtóreferense. A beteget eddig az intenzív osztályon ápolták.

Az RTL Klub Híradója még szombaton közölte, hogy a 29 éves rendőr másfél hónapja megkapta a H1N1-vírus elleni védőoltást, mégis megbetegedett. A műsorban nyilatkozó virológus szerint a férfi akár bele is halhatott volna a fertőzésbe, ha nincs beoltva. Szerinte minden ötödik beoltott embernél előfordulhat, hogy megbetegszik, de a tünetek a legtöbbször enyhék. A debreceni kórházban fekvő férfinál a bakteriális fertőzés miatt volt nagyobb a baj.

A sajtóreferens szerint a férfi influenzás tünetekkel jelentkezett a kórház sürgősségi betegellátó osztályának ambulanciáján november 27-én. Infektológiai szempontból emelt dózisú vírusellenes szert kapott gyomorszondán keresztül, illetve párhuzamos antibakteriális kezelésben részesült. Légzési elégtelenség miatt gépi lélegeztetésre is szükség volt - tette hozzá.

A kórház többször is küldött mintát az Országos Epidemiológiai Központba és az ÁNTSZ Regionális Laboratóriumába a H1N1 fertőzés igazolására. Ezek bizonytalan eredményei miatt azonban a napokban újabb mintát küldtek el, ami igazolta az új vírus jelenlétét a szervezetben, továbbá a tüdő bakteriális fertőzöttségét.

Az intenzív osztályon kezelt beteg állapota a közelmúltban gyorsan javulni kezdett. Hétfőn átkerült a kórház Infektológiai Intézetébe, ahonnan további kezelés után, feltehetően néhány nap múlva hazamehet.