Bokrost javasolja Retkes az MSZP-SZDSZ-MDF jelöltjének

Vágólapra másolva!
Bokros Lajos legyen az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltje a következő a parlamenti választásokon - javasolta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke. Az MSZP azt közölte: december 12-én fognak dönteni a jelöltről. Az MDF szerint az SZDSZ nem talál saját jelöltet.
Vágólapra másolva!

Induljon Bokros Lajos az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltjeként jövőre a parlamenti választásokon - javasolta Retkes Attila, az SZDSZ elnöke kedden a Népszavának adott interjúban.

Retkes szerint az SZDSZ-nek nem lehet más célja, minthogy a következő ciklusban is legyenek parlamenti képviselői, önálló frakciója. A Fidesz a Jobbikkal elérheti a kétharmados többséget, ezért "most nem pártokról, képviselők számáról kell beszéljünk, hanem arról: miként őrizhető meg a harmadik köztársaság értékrendje."

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF felelőssége abban áll, "miként tud a maga önfeladása nélkül Orbán Viktorral szemben egy komoly, közös jelöltet állítani. Jelen pillanatban egy ilyen személyt látok, Bokros Lajost" - fogalmazott. Az ő gazdasági szakértelme, józan, demokrata hozzáállása alkalmassá teszi arra, hogy egyharmad fölötti eredményt elérjen - mondta Retkes.

Az MSZP december 12-ei kongresszusán hozza meg döntését a miniszterelnök-jelölt személyéről - mondta az MTI-nek Budai Bernadett, az MSZP szóvivője. Budai hozzátette: erre a személyre az MSZP tagsága fog javaslatot tenni. (Az MSZP kormányfő kereséséről itt olvashat részletesen.)

Az SZDSZ elnöke nem találja pártja miniszterelnök-jelöltjét a jövő évi parlamenti választásokra, ezért ajánlotta azt, hogy az MDF, az SZDSZ és az MSZP közösen indítson kormányfőjelöltet - mondta az MTI-nek Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. Hozzátette: ők is jó miniszterelnök-jelöltnek tartják Bokros Lajost, ezt támasztja alá az is, hogy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 18 százaléka tartaná alkalmasnak Bokros Lajost a kormányfői posztra. A szóvivő szerint Retkes "amatőr lelkesedésből" javasolta Bokrost.

Bokros neve kormányfőként Gyurcsány Ferenc márciusi lemondása után is felmerült. Gyurcsány távozási szándékának bejelentése után azt mondta, vállalná egy válságkormány vezetését. Később azonban miután az SZDSZ javasolta a posztra, azt közölte, nem vállalja a felkérést. Ezt azzal indokolta, hogy MSZP mereven elzárkózik az programjának elfogadásától. (Erről itt olvashat.) Bokros júniusban az MDF színeiben mandátumot szerzett az EP-választáson.