Ráijesztett a Fideszre az ellenálló gúnyájába bújt MSZP-s

Vágólapra másolva!
Gyurcsánnyal és Bajnaival szemben építi magát, mégis MSZP-s jelöltként indulna újra képviselői helyéért Karsai József battonyai polgármester. A Fidesz nem találja a saját háza táján többek között malac- és mosópor-osztogatással sztárrá lett szocialista képviselő ellenfelét. Bár többször fenyegetőzött azzal, hogy kilép az MSZP-ből és magával viszi az elégedetleneket, a pártvezetés a jelek szerint megbocsátott neki.
Vágólapra másolva!

"Józsi bácsit itt nagyon szeretik, ha huszonöten indulnának ellene, akkor is ő nyerne" - állítja Karsai József battonyai polgármesterről egyik ismerője, a városi családsegítő központ munkatársa. Miközben a Fidesz Békés megyében nagy fölénnyel verte meg az MSZP-t a tavaszi EP-választásokon, az innen parlamentbe jutott MSZP-s Karsai magabiztosan készül a 2010-es választásokra. Népszerűsége a Fidesznek már a jelölési időszakban olyan fejfájást okoz, amit nem sok helyen az országban.

A Fidesz megyei elnöke, Domokos László egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy Békésben egy kivételével mindenhol megvan a Fidesz képviselőjelöltje: egyedül Karsai körzetével nem tudtak még mit kezdeni. Domokos azt mondta, jelenleg még nem is tudják, indítanak-e egyáltalán jelöltet Karsaival szemben. "Még nincs döntés erről a választókerületről, de már folyik a lehetséges jelöltek meghallgatása" - mondta az [origo]-nak pénteken Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A battonyai családsegítőben dolgozó Boros Györgyné szerint nem csoda, ha a Fidesz bajban van: Karsai rengeteg mindenkit támogat, pénzel a környéken, és épp ezért nagyon népszerű. A családsegítő központot például felettébb gyakorlatiasan támogatja: ha a szegényeknek ingyenesen használható mosógépekbe mosópor kell, ő ad rá pénzt, de "máskor is hozzá szaladnak" az emberek. Karsai karácsonykor ajándékcsomagot ad a település legszegényebb lakóinak, sőt, tavaly az összes családnak adott, ahol 14 éven aluli gyerek van. Egy másik akciója az volt, mikor felvásárolta egy vállalkozó malacait, majd ezeket - takarmányt is mellékelve - szétosztotta a nehéz sorsú battonyaiak közt.

Borosné szerint azonban nem csak adakozásai miatt szeretik a helyiek, hanem "látják, hogy amit mond, az úgy lesz", és ezért akar képviselő lenni. Például az utóbbi időben - többek közt pályázati pénzből - több battonyai utat aszfaltoztak, mint amennyit korábban Karsai megígért a helyieknek. Battonyának az elmúlt évben közel 1,5 milliárd forintnyi állami pénzt ítéltek oda a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatain, ezek egy részét, közel 1 milliárdot egy erőmű építésére, másik részét útépítésre, felújításokra és szociális programokra kapták.

A heves kirohanásairól ismert polgármester parlamenti megszólalásai, akció állandó témát jelentenek Battonyán - állította Borosné. Miközben az MSZP-ben sokan nézik rossz szemmel nyilatkozatait, odahaza pártjától függetlenül is szeretik az emberek.

"Nem szerencsés megfogalmazások"

Bár Karsai jelenleg is az MSZP tagja és parlamenti képviselője, nem tartozik a tipikus szocialista politikusok közé. Az utóbbi időben rendszeresen szembefordult a párt vezetőségével, belső ellenzéket teremtve a szocialista pártban: nemrég könyv jelent meg róla Szemben Gyurcsányal, Bajnaival és a bankuralommal címmel, október végén pedig az MSZP szakadását, egy kisebb csoport kilépését is felvetette.

A Magyar Hírlapnak ekkor azt mondta, hogy még a költségvetés elfogadása előtt kiléphetnek az MSZP-frakcióból azok a "mozgolódó szocialista politikusok", akik szerint nagyon rossz irányba mennek az ország dolgai. A nyilatkozat után Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője négyszemközt beszélgetett el Karsaival, hogy ne álljon a 2010-es költségvetés útjába. "Én az gondolom, hogy a Karsai Jóska megfogalmazásai sokszor nem szerencsések, de a felvetései abszolút vállalhatóak" - mondta róla az [origo]-nak az MSZP Békés megyei elnöke, Varga László önkormányzati miniszter. "Az más kérdés, hogy mikor és mi módon lehet elérni az általa felvázolt célokat. Ebben magam is sokat vitatkozom vele" - tette hozzá.

Fotó: Hajdú D. András

Bár Karsai sok vitát kavaró személyiség, Varga szerint "nem kérdés, hogy ő az MSZP jelöltje". Az MSZP-ben az alapszabály szerint a jelölési folyamat a helyi választókerületben dől el. Jelöltként a mögötte álló helyi szervezet választotta ki, a megyei elnökség támogatta, és az országos elnökség is tudomásul vette - mondta Varga. Ha a pártvezetéssel szembemenő szólamai bosszantanák is az MSZP elnökségét, akkor se nagyon tudnának mit tenni ellene, hiszen Varga szerint a jelölésbe az elnökségnek ilyen módon nincs beleszólása, "igaz, visszaküldhették volna megfontolásra a jelöltet, de ez nem történt meg".

Karsai szerint a helyi szocialisták egyhangúlag jelölték őt Battonyán képviselőnek, mert tudják, hogy sikeres. "Az MSZP nyilván csak olyan jelöltet állíthat a körzetemben, aki sok szavazatot kap, és esélye van nyerni" - mondta. Egy saját maga által készített felmérés szerint az emberek 40-50 százaléka mögötte áll, ezért - mint fogalmazott - "a jelenlegi állás szerint ezt a választást nekem meg kell nyernem".

Függetlenséggel kacérkodik

Karsai állítja: számára nem előny, hanem hátrány, ha MSZP-s színekben indul 2010-ben, hiszen a párt támogatottsága nagyon alacsony (erről itt olvashat részletesen). "A körzetemben minden második ember azt mondta, hogy neki a párt lehúzó tényező, és inkább csak a nevemre, a személyemre szavaz" - mondta a saját maga által készített közvélemény-kutatásra hivatkozva. Karsai saját bevallása szerint azért politizál mégis az MSZP-ben, mert jelenleg nincs olyan, "legalább közepes méretű" szociáldemokrata párt, ami a hozzá közel álló értékeket képviseli.

Felvetette, hogy a választásokig akár szakíthat is az MSZP-vel, ha a párt nem hajlandó felvenni programjába elképzeléseit. "Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy igen, szóba jöhet a független jelöltség is" - mondta, de hozzátette: erről a párt decemberi kongresszusa után dönt. A kongresszuson derül ki, ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mi lesz a párt programja: "Nekem van egy programom, amivel 1200 milliárdot tudnék hozzáadni a költségvetéshez a bankok és offshore cégek megregulázásával" - állította. Ha ezt nem sikerül bevinni a párt programjába, akkor "végső esetben" nem fogja vállalni a szocialista jelöltséget.

Ezen az állításán a Békés megyei pártelnök meglepődött: Varga László az [origo]-nak azt mondta, hogy Karsai már elkötelezte magát az MSZP mellett. A jelölési procedúrában aláírta az erről szóló jelöltségi és etikai nyilatkozatokat - mondta. "Ez persze vissza vonható", de ezt Varga nem tartotta valószínűnek.

Nem harcol pártokkal

Karsai saját bevallása szerint nem készül pártpolitikai harcokra a 2010-es választásokon: az [origo]-nak azt mondta, hogy az elmúlt években sikerült "nyugalmat és békét teremteni" a két nagy párt között választókerületében. Azt állítja, hogy őt kifejezetten jobboldali civil szervezetek, fideszes polgármesterek is támogatják, az ellene indított fideszes jelölteket pedig nem hogy ellenségnek, de még ellenfélnek sem tekinti.

Karsai a mezőkovácsházi kistérség elnökeként főleg fideszes polgármesterekkel működik együtt, a kistérség 18 településéből 14 fideszes polgármester vele szavaz - állította. "Nálam béke van, itt nem fogok háborúzni" - fogalmazott, majd közölte: ő a kampány során sem akar a fideszes vagy más jelölt hátterével foglalkozni. "Én nem pártok ellen kampányolok, én offshore-cégek, meg csődre szakosodott szemét vállalkozók ellen kampányolok majd".

Forrás: MTI

Karsait nem lepte meg, hogy a Fidesz még nem találta meg a vetélytársát. Az [origo]-nak azt mondta, nem hallott olyan lehetőségről, hogy a Fidesz nem is indul, bár ez nem zavarná. Szerinte eddig az sem merült fel, hogy esetleg a Fidesz is őt támogatná, de közölte: "legszívesebben azt mondanám, hogy minden párt támogatását kérem a választáson, mert én mindenkit fogok képviselni a parlamentben."

Karsai lehetséges vetélytársairól megkérdeztük a Fidesz Békés megyei elnökét, Domokos Lászlót, aki csütörtökön még sajtóbeszélgetésen beszélt a témáról. Pénteken Domokos titkárnőjén keresztül azt üzente, hogy nem jogosult nyilatkozni a kérdésben. A 7. számú választási körzet kapcsolattartójaként megjelölt Szegedi Balázs ugyanezt a választ kaptuk, és arra hivatkozott, a választókerületi elnök, a 2006-ban Karsaival szemben alul maradt Spiák Ibolya sem elérhető.