"Mint valami szekta tagjai" - szabályozatlan az otthon szülés

Vágólapra másolva!
Otthon szülés leginkább akkor kerül a hírekbe, ha komplikációk merülnek fel. Az otthon szülés támogatói állítják, nem valami furcsa szekta tagjai, tudatosan döntenek úgy, hogy nem kórházban akarnak szülni. Van azonban olyan nő is, aki lelkesen vágott bele, végül mégis úgy érezte, cserben hagyták. A nőgyógyászok szerint hazardírozás az otthon szülés, de a módszer támogatói is elismerik, hogy a máig nem létező jogi szabályozás nélkül a senkiföldjén járnak.
Vágólapra másolva!

"Itt születtem a kanapén" - mondta vidáman a telefonba a 2 és fél éves Nadin, miután addig kérlelte édesanyját, amíg az átadta neki a telefont. "Nekem szívügyem az otthon szülés, pedig az első gyerekemnél még nem is így terveztük, csak aztán a hetedik hónap végén elkeseredtem. Sarkalatos kérdéssé vált, hogy hol szüljek: megnéztem 3-4 kórházat, de nem akartam testidegen intézményben, futószalagon szülni. Féltem, hogy lelki fájdalmat okoznak és azt sem akartam, hogy császárral végződjön a szülés, mint mostanában annyi esetben" - mondta Szonja, az anya, hogy miért döntött az otthon szülés mellett. Szerinte a többség nem felelőtlenségből vagy kényelmességből választja az otthon szülést: "Az esemény háborítatlanul zajlik, nem sürgetnek, minden az anya és a gyerek ritmusa szerint megy".

Múlt héten egy solymári otthon szüléshez riasztották a mentőket, a szülészeti tevékenységtől eltiltott Geréb Ágnes, az otthon szülés legismertebb hazai népszerűsítője is ott volt, igaz, a rendőrség később közölte, tisztázni kell, hogy milyen minőségében. Az otthon szülés leginkább csak súlyos komplikációk miatt kerül be a hírekbe. De akkor miért választja mégis sok nő ezt a megoldást?

Szonja nincs túl jó véleménnyel az állami kórházakról: "Ha tíz óra után sem tágulsz, beavatkoznak, aminek sokszor császár a vége, mert az orvosoknak egyszerűen lejár a munkaideje. Nálam 35 óra telt el az első fájdalomtól a méhlepény megszületéséig, a kórházban egész biztosan nem hagytak volna ennyi ideig vajúdni" - állította. A többi otthon szülő nőhöz hasonlóan előbb egy tanfolyamot kellett elvégeznie, majd párjával együtt alá kellett írnia egy nyilatkozatot, hogy tisztában van vele, veszélyes dolgot vállal.

"Úgy néznek ránk, mint valami szekta, valami különös vallás tagjaira, pedig nem vagyunk Geréb Ágnes bűvkörében. Egyszerűen ezt az utat látjuk legjobbnak magunk és gyermekünk számára. Nem vagyunk felelőtlenek és kényelmesek, teljes meggyőződésből döntünk az otthonszülés mellett" - mondta az asszony.

"Nagyon könnyen jött"

Szonja 2007 februárjában szült, amikor még viszonylagos béke honolt Geréb Ágnes és csapata, az Alternatal Alapítvány háza táján. Hét hónappal később a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Idén augusztusban egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt - mivel közben meghalt az újszülött - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene. Emellett még két másik ügyben emeltek vádat Geréb Ágnes ellen - mondta az [origo]-nak Bodrogi Bea, a Geréb által vezetett Napvilág Születésház szóvivője. Mintegy 3500 az otthon született gyerekek száma, és eddig egy kisbabát veszítettek el. Bodrogi szerint Magyarország otthon szülés terén a nemzetközi statisztikákban előkelő helyen áll.

Szonja második gyerekének születésénél is jelen volt Geréb, de akkor már nem orvosként: "Megkértem, mint régi barátot, hogy segítsen nekem, legyen a bábám. A második gyerek nagyon könnyen jött. Magától ment minden" - mondta. Szonja szerint a magyar média összemossa Geréb nevét az otthon szüléssel, noha mások is foglalkoznak ezzel. Frigyes Júlia pszichiáter és bába, az Alternatal Alapítvány munkatársa szerinte az országban egyre több a bába és a kórházban is bábaként dolgozó szülésznő. A két legismertebb csoport a Napvilág Születésház és a Holdudvar Bábaház. Hogy mennyien vannak összesen, azt Frigyes nem tudta megbecsülni.

"Inamba szállt a bátorságom"

Van, aki eddigi tapasztalatai után most már inkább kórházba menne. "Magát az otthonszülést nagyon támogatom, de ha ez csapat csinálja, akkor a második babámat inkább kórházban szeretném megszülni" - mondta Csenge. Szülése fizikailag problémamentes volt - bár a vajúdás végén kórházba kellett vinni és végül ott szülte meg gyermekét - lelkileg azonban rosszul élte meg az eseményt: "Nem éreztem, hogy teljes vállszélességben mellettem állnak. És azt sem éreztem, hogy Geréb Ágnessel azonos hullámhosszon lennék, és mivel minden nőnek nagyon szubjektív dolog a szülés, nem jó, ha van valami ellenérzése" - mondta. Vajúdáskor végül nem is Geréb, hanem egy másik bába volt jelen.

A szülés 27 órányi otthoni vajúdás után végül az egyik budapesti kórházban fejeződött be: "A három órája tartó tolófájások ellenére nem jött lejjebb a baba. Ráadásul a 27. óra végére olyan kiszáradt állapotba kerültem, hogy a kórházban alig tudták bekötni az infúziót; 12 szőlőcukrot diktáltak belém" - mondta. Csenge úgy emlékszik az eseményekre, hogy cserbenhagyták: "Az örökre megmarad, hogy 27 óra után azt mondta a bába, hogy úgy látszik, inamba szállt a bátorságom, úgyhogy döntsek, mi legyen. Egy vajúdó nő hogyan döntsön? Felhívtam a doktornőmet, aki a lehető legjobb fej volt, azt mondta, bent vagyok ügyeletben, várom. A párom két tolófájás között vitt be a kórházba és végül három órával később megszületett Rozi. A bába és a doula a kórház kapujáig kísért" - mondta.

Szerinte amellett, hogy nem érezte a lelki támogatást, szakmai gondokat is észlelt: "A nagy liberalizmusban - mondván, hogy a szülő nőt a teste, az anyatermészet vezéreli - a szülés alatt nem kaptam választ több kérdésemre, és nem is figyelmeztettek, hogy igyak, mert ez később gond lehet. Azt éreztem, hogy semmit sem akarnak kívülről szabályozni, megmondani, inkább minden a maga menetében történjen."

Vitás pontok sora

Jelenleg a kórházon kívüli szülést nem szabályozza törvény, ahogy a bábák tevékenységi köre sincs szabályozva: sem a bábáknak, sem a douláknak (a szülést segítő asszonyoknak) nincs szakmai eljárási kódja.

Az otthon szülésről 2007 óta közvetítő és egyeztető Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint legkésőbb az igény felmerülésekor, de már a rendszerváltás után szabályozni kellett volna az otthon szülést, mert ellentmondásos, hogy a szülő nőnek joga van arra, hogy megválassza melyik kórházban és kivel szül, de a kórházon kívüli születések lebonyolítóinak nincs és nem is lehet engedélyük. Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programszervezője az [origo]-nak elmondta, az Egészségügyi Minisztérium "többször nekifutott a témának". A minisztérium korábban tervezett rendeletét a TASZ is véleményezte. Ebből végül nem lett semmi, ahogy a minisztérium által többször összeállított munkaanyagból sem lett rendelet.

Az Egészségügyi Minisztérium 2007-ben fogott hozzá először az otthon szülés szabályozásának. A minisztérium egy 2007-es közeleményében már azzal csitította az otthon szülés szabályozását követelőket, hogy a tárca tervezetet készít a terület szabályozására. Ebből végül semmi nem lett. Idén szeptember 21-én a minisztérium közzétett egy menetrendet az otthon szülés szabályozására (ezt itt találja). Ez a tervezet azonban a szó szerinti megismétlése annak, amelyet még Horváth Ágnes korábbi miniszter tett közzé 2008 januárjában. Székely Tamás egészségügyi miniszter egy szeptember 18-i sajtótájékoztatón annyit mondott az otthon szülésről: a szabályozással elkészültek, azonban arról nem tudnak megegyezni a TASZ-szal abban, hogy mit értenek otthonszülés alatt.

Kapronczay szerint azért nincs megegyezés, mert sok a vitás pont. Ilyen például az otthon fogalma: "A minisztérium szerint az otthon az a hely, ahol a szülő nő életszerűen lakik, de nehezen definiálható az életszerűség fogalma, és az is, hogy azt hogyan lehetne ellenőrizni. Szerintünk elég lenne meghatározni, hogy a szülés helyszíne milyen biztonsági kritériumoknak kell, hogy megfeleljen - mert abban minden fél egyetért, hogy a biztonsági követelményeket szabályozni kell -, az már mindegy, hogy ha ez megvan, kinek a lakása a helyszín" - mondta.

A TASZ szerint az sem kedvez a jogalkotást lehetővé tevő konszenzusnak, hogy a minisztérium nem akar az orvosokkal szembe menni. A hagyományos nőgyógyászat egyértelműen elítéli az otthon szülés intézményét, mint ahogy az a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium álláspontjából ez ki is derül. (Ezt itt olvashatja el).

"Itthon hazardírozás megy"

A kollégium korábbi elnöke, Szabó István azt mondta: "Mi kidolgoztuk a feltételeket, és egy szabályozást, amit oda is adtunk a minisztériumnak, de mindezidáig nem történt semmi. Az otthonszülés hívei ezt egyébként az egyeztetésekkor túl szigorúnak találták". Az általuk javasolt feltételek között szerepel egyebek mellett, hogy a szülés levezetőjének 8-10 évvel korábbi végzettsége legyen, és egy közeli - 5-10 percen belül megközelíthető - kórházban tudjanak a tervezett otthonszülésről.

Szabó szerint a hiányzó ÁNTSZ-engedély is probléma, illetve nincsenek lefektetve a gyors beavatkozást lehetővé tevő tárgyi feltételek: "Egy szülésnél pillanatok alatt felléphet olyan probléma, amit orvosolni kell. A komplikációkat nem lehet előre megjósolni. Itthon hazardírozás megy, bárki szülhet otthon, pedig csak olyanoknál lehetne, akinél zavartalan volt a terhesség" - mondta Szabó, aki szerint a pozitív példaként emlegetett Hollandiában az otthon kezdődő szülések 30 százaléka kórházban végződik.

Frigyes Júlia bábaként dolgozik Geréb Ágnes csapatában. Szerinte az otthon szülés már csak azért is mumus az orvosok szemében, mert szembe megy a jelenlegi orvosi gyakorlattal, de az orvosok hangos tiltakozása ellenére mégis hatással van rá: "Az otthon szülés nem tud a kórházi orvosok kedvére tenni, mivel olyan jelenségekre világít rá, amelyek nem harmonizálnak a túlzott beavatkozásokat előtérbe helyező orvosi szakmával. Az otthon szülés eredményei azért valamennyire visszahatnak a hagyományos orvoslásra: tíz évvel ezelőtt nem lehetett enni, mozogni a szülőszobán, nem lehetett bevinni a férjet, stb., most pedig már mindez lehetséges" - mondta.

Önjelölt bábák

Az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért Társaság tagjai szívesen szabályoznák önmagukat: a legnagyobb gondot a bábák és doulák tevékenységének szabályozatlanságában látják. Az [origo] kérdésére Bodrogi azt mondta, jelenleg nem illegálisan, hanem szabályozatlan körülmények között dolgoznak a bábák. Szerinte az illegalitás kifejezés akkor lenne helytálló, ha például létezne szabály az otthon szülésre és ezt megszegve dolgozna valaki bábaként, de jelenleg nincs mit megszegni.

A gyakorló bába, Frigyes szerint "szabályozás tekintetében senkiföldjén vagyunk, és ebből ellentmondásos helyzetek adódnak. Nem tilos ugyan a szaksegítséggel zajló otthon szülés, de lépten-nyomon üldözött tevékenység annak kísérése. Pont ez a rendezetlenség eredményezi a háborgatást, noha az otthon szülés lényege éppen a háborítatlanság lenne. Törekszünk rá, hogy legyen egy kiegészítő bábaképzés, most ugyanis az ember saját definíciójától függ, hogy mikortól tekinti magát bábának".

Geréb Ágnes az ügyben beláthatatlan ideig nem is kíván nyilatkozni, közölte az [origo]-val szóvivője. Kivételt egyedül a Magyar Naranccsal tett. A lap szeptember 24-i számában ő is a bábák körüli homály eloszlatásának szükségességét hangsúlyozza: "A szabályozással kapcsolatos vitákban is ez volt szinte az egyetlen pont, amelyben az összes fél egyetértett: hogy a bábáknak legyen szakmakódjuk, ami alapján ÁNTSZ-engedély adható. Ezzel legalizálnák, elismernék a bábaságot külön szakmaként".