Kétszer bukott szerdán az általános ombudsman

Vágólapra másolva!
A cigánybűnözéssel kapcsolatban tett korábbi kijelentése miatt jár rá a rúd Szabó Máté általános ombudsmanra, akinek szerdán két parlamenti bizottság is elutasította a 2008-as beszámolóját. A képviselők Szabó jelentését nem kifogásolták, a cigánybűnözéses interjút azonban többen is felhánytorgatták neki. Végül a kormánypárti képviselők miatt az ombudsman beszámolója az emberi jogi és az alkotmányügyi bizottság előtt is elbukott.
Vágólapra másolva!

Két bizottság előtt is elbukott szerdán Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután a kormánypárti képviselők nem fogadták el a 2008. évről szóló beszámolóját. Az ombudsmannak minden évben be kell számolnia az előző évi munkájáról, amit az Országgyűlésnek kell jóváhagynia. Ha azonban a bizottságok nem találják vitára alkalmasnak a biztos jelentését, az el se jut az Országgyűlésig.

Szabó Máté szerdán többek között arról számolt be, hogy mintegy tíz százalékkal nőtt a hivatalához érkező panaszok száma. Az ombudsmani hivatalban igyekeznek a kiemelkedő társadalmi és szakmai kérdésekkel, problémákkal foglalkozni - mondta, kiemelt területként említve például a gyermekjogokat.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága 14 igen, 7 tartózkodó és 8 nem szavazat mellett nem találta általános vitára alkalmasnak Szabó beszámolóját - a testület fideszes és kereszténydemokrata tagjai támogatták. Korábban a nap folyamán az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságban is elbukott a jelentés, itt 9 igen, 4 nem szavazattal és 6 tartózkodással vetették el azt.

Deákné Fogarasi Valéria, az emberi jogi bizottság MSZP-s elnöke elismerte ugyan, hogy a biztos jelentése új felfogású, informatívabb, mint a korábbiak, ráadásul hangsúlyosan szerepelnek benne a pénzügyi szervezetekkel kapcsolatos ügyek, mindez azonban kevés volt ahhoz, hogy a képviselők elfogadják azt.

Az emberi jogi bizottságban a biztost nem elsődlegesen a tevékenységéről, inkább a korábban nagy vihart kiváltó, cigánybűnözésről szóló kijelentéseiről faggatták. Szabó Máté április elején beszélt egy interjúban cignybűnözésről, amiért rengeteg helyről érték támadások. Az ombudsman néhány nappal később visszavonta a nyilatkozatát (erről bővebben itt olvashat).

A szerdai bizottsági meghallgatásokon Szabó ismét azzal védekezett, amivel a nyilatkozat kikerülése óta folyamatosan: szerinte a kérdéses interjúban többszörös függő beszéd szerepelt, vagyis valójában nem ő használta a cigánybűnözés kifejezést, a később nagy vitát kiváltó mondat csak a címadás miatt vált kijelentővé. Tanulságként az ombudsman azt vonta le, hogy ezzel a területtel nem neki, hanem a kisebbségi biztosnak kell elsődlegesen foglalkoznia. A Szabót meghallgató szocialista politikusok ezzel nem elégedtek meg, mivel szerintük az általános ombudsman nem szelektálhat a hozzá forduló emberek, így esetleg cigányok között.

Az ombudsman beszámolóját a hét parlamenti bizottságból eddig csak az egészségügyi bizottság támogatta. Májusban az önkormányzati bizottságban a szocialista képviselők el is ismerték, hogy nem a beszámoló tartalmával volt bajuk, azt szakmailag elfogadhatónak tartják.