Titok, mit csinált Gyurcsány a lezárt földalattiban

Vágólapra másolva!
A kisföldalatti megállója felé távozott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szombat délután a melegfelvonulásról, csakhogy abban az időpontban a földalatti éppen nem közlekedett a rendezvény miatt. Sem a BKV, sem a Gyurcsányt védő Köztársasági Őrezred nem árulja el, mit keresett a korábbi kormányfő a megállónál, ahogy azt sem, hogy különszerelvény vitte-e el a helyszínről.
Vágólapra másolva!

Az üzemszünet alatt álló kisföldalatti vasút irányába távozott Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök feleségével és testőreivel együtt a szombati melegfelvonulásról. Az [origo] munkatársa látta, amint nem sokkal délután három óra után Gyurcsány az Oktogonnál kivált a menetből a kisföldalatti Mexikói út irányába tartó megállójánál, és kíséretével együtt lement a lépcsőn.

Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője az [origo] érdeklődésére csupán annyit mondott: a Gyurcsány Ferenc biztosításáért felelős egység parancsnoka úgy döntött, hogy arra távozzanak. A kisföldalatti azonban ebben az időpontban a hivatalos tájékoztatás szerint nem közlekedett. Az eredeti terv az volt, hogy a felvonulás napján délelőtt 11 órától 17 óráig közlekedik ugyan a vasút, de a Deák tér és a Hősök tere közötti megállóhelyeken nem áll meg, csak áthalad. A BKV tájékoztatása szerint szombaton végül egyáltalán nem járt a kisföldalatti 13:45-től 16:35-ig.

A Köztársasági Őrezred szóvivője nem adott tájékoztatást arról, mit csinált Gyurcsány az aluljáróban: ott várakozott-e, vagy pedig felszállt egy esetlegesen mégis elinduló szerelvényre.

Van arra lehetőség, hogy magánszemélyek kibéreljék a földalattit. A BKV Tours Kft. foglalkozik a bérbeadással, a honlapján olvasható tájékoztató szerint egy menet ára 80 500 forint plusz áfa. A BKV Tours Kft. munkatársa azonban hétfőn az [origo]-nak azt mondta: szombaton rajtuk keresztül senki sem bérelte ki a kisföldalattit, de az elképzelhető, hogy maga a BKV kötött ilyen megállapodást.

A BKV sajtóosztálya nem válaszolt arra a kérdésre, indult-e a szombati üzemszünet alatt olyan különszerelvény, amellyel Gyurcsány távozhatott a felvonulásról. A BKV a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivőjéhez irányított át a kérdéseinkkel arra hivatkozva, hogy a rendőrség rendelte el a lezárást és annak feloldását is, így az intézkedés részleteiről őket kell kérdezni.

A BRFK kommunikációs osztálya megkeresésünkre csak annyit válaszolt, hogy a Köztársasági Őrezredhez kell fordulnunk, mert a volt miniszterelnök védett személy, és biztonságáért az őrezred felel. A Köztársasági Őrezred szóvivője azonban újbóli érdeklődésünkre sem árult el részleteket.

Szerettük volna megkérdezni a történtekről magát Gyurcsány Ferencet. A korábbi miniszterelnök jelenleg a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöke, ezért az alapítványon keresztül próbáltuk felvenni vele a kapcsolatot, de választ egyelőre nem kaptunk levelünkre.