Vágólapra másolva!
Hatékony az újinfluenza elleni magyar vakcina - jelentette be Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke csütörtökön, miután befejeződtek az oltóanyag felnőtteken végzett tesztjei. Bujdosó erről egy vállalatvezetőknek szervezett világjárványal kapcsolatos konferencián beszélt.
Vágólapra másolva!

Hatékony a magyar vakcina az új típusú influenzavírus ellen - közölte Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke csütörtökön. Bujdosó szerint a felnőtteknél befejeződtek a vakcina tesztjei, és biztosak abban, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézettől az oltóanyag megkapja a forgalomba hozatali engedélyt. Bujdosó erről az angol, az amerikai és a német kereskedelmi kamara által vállalatvezetőknek szervezett, a világjárvánnyal kapcsolatos konferencián beszélt.

A vakcinával összesen több mint 300 18 év feletti önkéntest oltottak be augusztus 14-e és 19-e között, a gyerekek tesztszerű oltását szeptember első hetében kezdték.

Gyártás és tesztelés párhuzamosan

Bujdosó azt mondta, hogy az oltóanyagból az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárában már készleteztek, a gyártás és a klinikai tesztek párhuzamosan folytak. (Az Omninvest még az előtt legyártott kétmillió adag H1N1-vakcinát és megkötött az állammal egy milliárdos szerződést 6 millió ampulla átvételére, hogy az oltóanyag tesztelése befejeződött volna, vagy hpohy iadták volna rá a forgalomba hozatali engedélyt, erről bővebben itt olvashat). Bujdosó szerint a védőoltások kiszállítása csak az érvényes forgalomba hozatali engedély birtokában lehetséges, ez a jövő hét elejére várható.

Bujdosó arról is beszélt, hogy a járvány ellen - amelyben a pesszimista becslések szerint 3,5 millióan betegedhetnek meg, a halálesetek száma elérheti a több ezret, a magyar gazdaság pedig akár 1200 milliárd forintos veszteséggel is számolhat - a leghatékonyabb védekezés az oltás. Szerinte a vállalatoknak is célszerű, hogy legyen pandémiás terve, amelynek keretén belül védőoltást biztosítanak dolgozóiknak. Azt mondta, a cégeknek rendelési mennyiségtől függően lehetőségük lesz nagykereskedelmi áron beszerezni a vakcinát.

1-2 év alatt vonulhat le

A konferencián előadást tartott Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa is, aki szerint az újinfluenza-járvány várhatóan 1-2 év alatt fog levonulni.

Magyarországon az egészségügyi miniszter szerint jelenleg 205 H1N1-betegről tudnak a hatóságok, de a fertőzöttek tényleges száma ennél jóval nagyobb lehet. A betegségnek eddig két halálos áldozata van. Legutóbb szerdán vesztette életét egy életerős, de fertőzött 34 éves férfi a Dél-Dunántúlon. Őelőtte egy 41 éves, szív- és tüdőbetegségben szenvedő férfi halt bele a fertőzés következményeibe (az újabb halálesetről ebben a cikkben olvashat bővebben).

Az országos tiszti főorvos szerint a vakcinát a jövő héttől kezdik beadni a lakosságnak, három ütemben.