Cementet is raknak az illegális ajzószerekbe

Vágólapra másolva!
Életveszélyesek lehetnek az interneten kínálgatott, külföldről rendelhető potencianövelő gyógyszerek, amelyek a magyar hatóság szerint egytől egyig hamisítványok. Előfordul, hogy cementet vagy toxikus anyagokat kevernek a szerekhez, de még az eredeti hatóanyag is végzetes lehet egy szívbeteg embernek, akit nem látott orvos a potencianövelő bekapkodása előtt. A vonzó ár és a doktor előtti feszengés megúszása miatt mégis sokan kockáztatnak.
Vágólapra másolva!

Dollárjelek ragadják meg a tekintetét annak, aki megnyit egyet az internetes postafiókokat elárasztó, potencianövelő szereket tukmáló spamek közül. A kéretlen hirdetések küldői ritkán fárasztják magukat azzal, hogy termékük előnyeit ecseteljék. Megelégszenek a kék tablettaként elhíresült gyógyszer nevével és a csalogató árral, amely sokszor háromszor-négyszer kevesebb annál, amit a patikákban kérnek.

A megrendelő azonban nem tudhatja, mit kap a pénzéért. Cementet is tartalmazott például az a hamis potencianövelő gyógyszer, amelyet két éven át árusított az interneten egy 44 éves férfi Lengyelországból - jelentette júniusban a Polskieradio. A hamisítók nem csak cementtel szoktak bűvészkedni: téglapor, krétapor, különféle toxikus anyagok kerülhetnek az illegális gyógyszerekbe, és arra is volt már példa, hogy kábító hatású szert találtak adalékanyagként - sorolta az [origo]-nak az országos tiszti főgyógyszerész, Bódis Lászlóné. Ha nincs is oda nem illő anyag a hamisított gyógyszerben, előfordulhat, hogy a hatóanyag túl kevés vagy túl sok benne, esetleg rossz minőségű, lejárt szavatosságú. "Ezek a szerek szó szerint életveszélyesek lehetnek" - mondta a tiszti főgyógyszerész.

A vám- és pénzügyőrség (VPOP) kommunikációs osztálya szerint nem érdemes abban bízni, hogy sikerül eredeti potencianövelő gyógyszerre bukkanni a spamek nyomán. "Az interneten keresztül hirdetett és ezen csatornán keresztül beszerzett termékek - a rendelkezésre álló információk és visszajelzések szerint - teljes mértékben hamisítványok" - közölték az [origo] megkeresésére. Hamisítványnak számítanak azok a készítmények is, amelyeknek nincs érvényes forgalomba hozatali engedélyük.

"Kell néha egy kis külső rásegítés"

Potencianövelő gyógyszert Magyarországon kizárólag orvosi vényre, patikákban - illetve a patikák internetes oldalain - lehet legálisan beszerezni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) közlése szerint itthon jelenleg hatféle engedélyezett, merevedési zavar kezelésére való gyógyszer érhető el.

A gyógyszerek ára patikánként változik, de az áringadozás nem nagy. A kék tablettából egy szemet legálisan körülbelül 3-4 ezer forintért lehet beszerezni. Ehhez képest külföldi honlapokon olykor 1000 forintnál is olcsóbban árulják darabját. "Már felírattam párszor szakorvossal az eredetit, de nem mindegy, hogy 4000 Ft/szem vagy 750 Ft/szem a fajlagos ár!" - írta az [origo]-nak egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó, ötvenes éveiben járó férfi, aki számos potencianövelő készítményt kipróbált már.

Először 45 éves korában keresett fel egy andrológus szakorvost, aki a kivizsgáláskor mindent rendben talált nála, de ő mégis úgy érezte: "kell néha egy kis külső rásegítés, hogy minden jól menjen". "Egy külső kapcsolatot próbálok meg feldobni a potencianövelő szerekkel. Itthon, megszokott körülmények között nem volt rá szükség korábban sem és most sem, de egy külső kapcsolatban jobban törekszik rá az ember, hogy a ritka együttlétek tényleg emlékezetesek legyenek" - mesélte, hozzátéve, hogy szerinte sok más érintett is így van ezzel.

Tíz napon belül olasz szerető

Neki beváltak eddig az orvos által felírt, nagy hatóanyag-tartalmú gyógyszerek, mellékhatást alig - csak egy kis fejfájást, orrdugulást - tapasztalt. A magas ár miatt azonban elkezdett tovább keresgélni, információkat az internetről gyűjt. Kipróbált több, étrend-kiegészítőnek minősülő, drogériában, gyógynövényboltban kapható szert is, de ezek eddig nem igazán váltak be nála. "Egyes fórumozók pedig szinte istenítik ezt is, azt is, de nálam nem hatásosak, vagy csak alig jelentkezik a hatásuk. Azt látom, hogy a szerek többsége nagyon egyénfüggő, ezért csak a személyes próba döntheti el, hogy valamelyik ajánlott szer beválik-e valakinél" - magyarázta. Az [origo]-nak is nyilatkozott olyan hatvanéves férfi, aki talált már szerinte nagyon jó étrend-kiegészítőt és homeopátiás szert is.

A Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) időről időre elmarasztalja egy-egy potencianövelő hatást ígérő étrend-kiegészítő forgalmazóját túlzó, megtévesztő reklám, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt. Kiverte a biztosítékot például néhány évvel ezelőtt az a szer, amelyet azzal a szlogennek hirdettek: "Önből mindössze 10 napon belül olasz szerető válik." Legutóbb június közepén szabott ki többmilliós bírságot a GVH három vállalkozásra, mert húszféle terméküknek - köztük potencianövelőknek is - a fogyasztókat megtévesztő módon gyógyhatást tulajdonítottak. A Gold Island Bt. a Virility Pills, illetve a Rize2 termékei kapcsán nem tudta bizonyítani, hogy ezek alkalmasak lennének a férfiasság növelésére, illetve a szexuális teljesítmény fokozására. A GVH a bírságon felül arra is kötelezte a vállalkozást, hogy korábbi hirdetéseivel megegyező méretű helyreigazítást tegyen közzé napilapokban.

Lecsapott telefonok

Az étrend-kiegészítőkben eddig csalódott ötvenes férfi elismerte, vett már gyógyszert netes hirdetések alapján "a szabadpiacon tevékenykedő, ebből élő nepperektől". Szerinte a hamisítványok nehezen különböztethetők meg az eredetitől, a csapdák elkerüléséhez főként szerencse kell. Próbál olyanoktól vásárolni, akik már régóta a piacon vannak, mert szerinte ezt az jelentheti, hogy az illető "elég jó cuccokat árul". A másik, hatvanéves férfi arra esküszik, hogy csak ismert helyről szabad vásárolni, utcáról, piacról nem, és szerinte a gyanús doboz lebuktathatja a hamisítványt.

Az [origo] megpróbált beszélni olyan emberekkel, akik apróhirdetésben kínálnak jelenleg is az interneten potencianövelő gyógyszereket, olykor a készítmény eredetiségét bizonygató "hologramos gyógyszertári potencianövelők" szöveggel. A hirdetésben megadott telefonszámon érdeklődésünkre ketten is elismerték, hogy tényleg ők árulnak potencianövelő gyógyszereket a neten. Arra a kérdésre, hogy tisztában vannak-e tevékenységük illegális voltával, mindketten lecsapták a telefont. A hirdetésekben a keresztnevek mellett szereplő mobilszámok titkosak, a tudakozó nem társít nevet hozzájuk.

Forrás: AFP

Indiából és Kínából jönnek a hamis szerek

A külföldről rendeléssel megjárta a régóta áruló nepperekben megbízó érintett. Nem ártott neki a hamis gyógyszer: el sem jutott hozzá. Az Indiából érkező szert a VPOP lefoglalta a határon, az előre kifizetett pénz elveszett. A férfi attól is tartott, hogy rendelése miatt eljárás indul ellene. A hamis gyógyszerek vásárlóit azonban a törvény nem bünteti, jogsértésről csak akkor lehet szó, ha valaki nagyobb mennyiséget szerez be és azzal üzletszerűen kereskedik - közölte a VPOP.

A vámosok idén többször is lefoglaltak nagy - sok tízezer ampullányi és tablettányi - illegális gyógyszerszállítmányokat, de a szerek többsége tesztoszteronszármazék és anabolikus szteroid volt. Előfordult ugyan potencianövelő készítmény is, azonban ez a többihez képest elhanyagolható mennyiségű volt. A hamis gyógyszerek legfőbb gyártója Kína és India.

Az országos tiszti főgyógyszerész szerint Magyarországon egyelőre kisebb az illegális gyógyszerkereskedelem mértéke, mint külföldön. A magyar kereskedelem 3-5 százalékát teszik ki hamis készítmények, míg a nemzetközi átlag tíz százalék - mondta Bódis Lászlóné. Az OGYI gyógyszerforgalmi adatai alapján végzett számításaink szerint tavaly 4,5 és 5 milliárd forint közötti összegért vásároltak a magyarok legálisan forgalmazott gyógyszereket. Ezek alapján a hamis potencianövelő gyógyszerek forgalma 130-250 millió forint körül alakulhatott. 2008-ban a legismertebb kék tabletta legnagyobb hatóanyagtartalmú, 100 mg-os változatból több mint 470 ezer szemet adtak el legálisan. Ha a hamisítás aránya körülbelül 3-5 százalék, a 470 ezer legális szemre 14-23 ezer szem hamisítvány juthatott.

Orvosi vizsgálat nélkül az eredeti is veszélyes lehet

Az ár mellett a vényszerzés megúszásának vágya is hajthatja azokat, akik a patikákat megkerülve próbálnak potencianövelő gyógyszert szerezni. "Sokan nem szívesen osztják meg szexuális problémáikat senkivel, még az orvossal sem. Könnyen kísértésbe lehet esni a nagy számban, kéretlenül érkező, potencianövelő szereket hirdető spamektől, és azt hisszük, hogy csak néhány gombnyomással megoldódik a problémánk" - írta az [origo]-nak az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) sajtóreferense.

Pedig az orvosi vizsgálat elengedhetetlen: a szakember egyrészt fel tudja tárni a merevedési zavar kiváltó okait, másrészt el tudja dönteni, hogy az adott szer használata biztonságos-e a páciens számára. Az OGYI arra figyelmeztet: az illegálisan terjesztett eredeti gyógyszer akár végzetes is lehet egy olyan beteg számára, aki például súlyos szív- vagy cukorbetegségben szenved.