Megvédte az ombudsman a hajléktalanokat az OEP-pel szemben

Vágólapra másolva!
Levélben válaszolt Szabó Máté ombudsman az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, ami ki akarja zárni a hajléktalanokat az egészségügyi ellátásból. Szabó szerint ez összeegyeztethetetlen az alapjogokkal, és a vége a "legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel sem rendelkező csoport kirekesztése" lenne.
Vágólapra másolva!

Összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elképzelése, hogy egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala csütörtökön.

Szabó Máté szociális munkások jelzései nyomán rendelt el vizsgálatot, mivel az OEP nem fogadta el egészségügyi szolgáltatásra feljogosító igazolásként a hajléktalanságot bizonyító iratot, a lakcímkártyát.

A biztos álláspontja szerint a társadalombiztosítási jogszabály egyértelműen meghatározza, ki a hajléktalan és azt, hogy a hajléktalan egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ebből következően a települési szintű lakcímkártya a hajléktalanság tényét igazoló okiratnak minősül.

Szabó Máté felhívta a kormány figyelmét arra, hogy a jogszabály valóban nem határozza meg a jogosultság adminisztrációs szabályait, ezért a jogszabályi hátteret rendezni kell. Az ombudsam az OEP igazgatójánál kezdeményezte, hogy addig is egészségügyi szolgáltatásra jogosultként tüntesse fel azokat, akik hajléktalanságukat lakcímkártyájukkal igazolják.

Az OEP az ombudsman kezdeményezése nyomán már elfogadja a települési szintű lakcímkártyát a hajléktalani státus igazolására. A közlemény szerint az OEP megbízott főigazgatója az állampolgári jogok biztosának küldött levelében arról írt, hogy az eljárást átmenetinek tekinti, nem tartja biztonságosnak. Ezért az illetékes tárcáknál olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett, amellyel kivenné a hajléktalanokat az egészségügyi ellátásra jogosultak köréből.

Szabó Máté válaszában azt írta, hogy ez a kezdeményezés "egy arra minden kétséget kizáróan rászoruló, ugyanakkor a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel sem rendelkező csoport kirekesztését eredményezné, megaláztatástól mentes ellátásukat garantáló alternatívák nélkül". A megfelelő szabályozás kidolgozása nélkül a hajléktalanok "törlése" a törvényből "egy létező probléma semmibevételét" jelentené.

Az ombudsman szerint a megfelelő szabályozás megszületése előtt egy ilyen "ad hoc-módosítás" teljességgel összeegyeztethetetlen az alapjogokkal - hangsúlyozza a közlemény.

Az OEP máshogy gondolta

A hajléktalanok egészségügyi ellátása megoldott, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabály-módosítási kezdeményezése nem a hajléktalanok egészségügyi ellátó rendszerből való kizárására irányult - közölte az OEP csütörtökön.

Az OEP szerint az ellátásra jogosultakat szervezetek, intézmények jelentik be, a hajléktalanok esetében azonban nincs ilyen szervezet. Nem létezik nyilvántartás a hajléktalanokról, ezért a jogosultságukról rendelkező törvény nem alkalmazható esetükben. Az OEP módosítási javaslata ezt a problémát szeretné megoldani - olvasható közleményükben.

Az a technikai - és nem tartalmi - módosítási javaslat, amelyet az OEP tett, arra a törvényre irányult, amelyet a szabályozási hiányosságok miatt a hajléktalanokra nem lehetett alkalmazni. Hozzátették azt is, hogy eddig sem e jog alapján látták el őket, hanem egy kormányrendelet szerint, amely kimondja: minden érvényes TAJ-számmal rendelkező személy - akár rendezett, akár rendezetlen a jogviszonya - térítésmentesen veheti igénybe az ellátásokat, a gyógyszer, gyógyászati segédeszközt ártámogatással válthatja ki.