Trükközve szereznek magyar földet külföldiek

Vágólapra másolva!
Egy kiskapuval olyan külföldiek is magyar termőföldet tudnak vásárolni, akiknek ehhez nem lenne joguk - állítják parlamenti képviselők, akik ennek megakadályozására módosítani akarják a földtörvényt. A trükk az, hogy a külföldi egy APEH-eljárásért és némi pénzért cserébe olyan papírhoz jut, amellyel megnyílik előtte az út a földvásárláshoz.
Vágólapra másolva!

A külföldiek földvásárlásának korlátozására vonatkozó szabályokat kijátszva vettek földet az utóbbi időben a Dunántúlon - hívta fel fideszes és MSZP-s képviselők figyelmét a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Három fideszes és egy szocialista képviselő ezért a termőföldekről szóló törvényhez benyújtott egy módosító indítványt, amelynek indoklásában rámutatnak, hogy a hatályos jogszabály egyik pontja "lehetőséget teremt a tagállami állampolgárok földtulajdonszerzésére vonatkozó szabályok megkerülésére, kijátszására".

Magyarország azzal a feltétellel csatlakozott az EU-hoz öt évvel ezelőtt, hogy a más uniós tagállamok állampolgárai csak szigorú feltételek mellett vásárolhatnak magyar termőföldeket. A korlátozás kimondja, hogy külföldi állampolgár csak akkor vásárolhat földet Magyarországon, ha legalább 3 éve él az országban, és legalább 3 éve folytat itt saját kockázatára mezőgazdasági tevékenységet. A Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatalnak feladata ezeknek az ellenőrzése, van azonban egy olyan kitétel is, amely a képviselők szerint kiskaput jelent.

A földtörvényben szerepel ugyanis az is, hogy elegendő, ha az adóhatóság igazolja, hogy 3 évig fizettek adót mezőgazdasági tevékenység után. A képviselők szerint ezt használják ki többen úgy, hogy ha meg akarnak venni egy földterületet, akkor egyszerűen csak beadnak az APEH-nek egy beadványt arról, hogy az elmúlt három évben mezőgazdasági tevékenységet végeztek, de nem fizettek utána adót, és ezt szeretnék pótolni. Az adó visszamenőleges befizetéséről kiállított adóigazolással ezután a külföldiek bizonyítani tudják, hogy végeztek Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet az elmúlt 3 évben, és így elhárul a földvásárlásuk elől az akadály.

A törvényjavaslat indoklása szerint "tömegével" indultak ilyen eljárások, a MOSZ főtitkára, Horváth Gábor az [origo]-nak viszont azt mondta, két konkrét esetről tudnak. Részleteket ezekről nem kívánt elárulni. A javaslat egyik benyújtója, a szocialista Herbály Imre is ellentmond a saját maga által is aláírt törvényjavaslatnak, kérdésünkre ugyanis azt mondta, hogy "nem volt nagyszámú a visszaélés, de pontosítani kellett a törvényt, mert jobb a békesség".

A termőföld védelmére, a 2004-es EU-csatlakozáskor életbe lépett törvény 2011 végéig korlátozza a külföldiek termőföldszerzését. Ez a dátum azonban a megegyezés szerint kitolható még 3 évvel, amennyiben a termőföld piacának megnyitása hazánknak jelentős versenyhátrányt okozna. Így a 2012-es nyitás meghosszabbítható 2015-ig a megállapodás szerint. A módosító javaslatot szintén jegyző fideszes Jakab István azonban pártja esetleges választási győzelmének esetére további lépéseket is lehetségesnek tart: "A régi, nyugati tagállamok helyi gazdák védelmében alkalmazott törvényeit is elővesszük majd, és mi is úgy védjük meg a helyi gazdákat. Ez nemzeti ügy, az EU-nak sem érdeke az, hogy rendezetlen viszonyok legyenek, és egészséges verseny helyett a túlsúlyban lévő tőke elnyomja a gazdákat."