Ingerült lett az egyik tanú a Zuschlag-peren

Vágólapra másolva!
Hangos vita alakult ki kedden a Zuschlag-perben Prácser László kilencedrendű vádlott védője és az egyik tanú között. A tárgyaláson az egyik tanú azt vallotta, hogy egy éjszakába nyúló buli után, hirtelen ötlettől vezérelve alapították Zuschlag János és társai az egyik szervezetüket. A tanú szerint a Fiatal Városért Egyesület csak azért jött létre, hogy azon keresztül pénzt szerezzenek.
Vágólapra másolva!

Éles szóváltás alakult ki Prácser László kilencedrendű vádlott védője és az egyik tanú között a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag-per keddi tárgyalásán. A bíró mindkét felet rendreutasította. Fodor Endre tanácsvezető bíró szerint a védő a tanút össze akarta zavarni a vallomásban, ezért az egyre ingerültebbé vált, és az eljárás rövid időre hangos vitává fajult. Fodor rendreutasította az ügyvédet, a tanút pedig nagyobb türelemre intette. A tanú kihallgatásának elhúzódása miatt csúszik a bizonyítási eljárás tervezett menete.

Pénzszerzés miatt hozták létre az egyesületet

Egy éjszakába nyúló buli után dobta fel egy pénzszerző egyesület alapításának ötletét Zuschlag János a zuglói MSZP-irodában - mondta a tárgyaláson az egyik tanú. A Zuschlag-perben meghallgatott, jelenleg bankmenedzserként dolgozó tanú szerint a Fiatal Városért Egyesületről már az alapításkor mindenki tudta, hogy csupán pénzszerzés miatt született.

A NATO-csatlakozás körül alapított egyesület létrehozása "emlékeim szerint Zuschlag János ötlete volt" - mondta a tanú. A bíróság előtt tett tanúvallomásból kiderült: "a szokásos baráti kör" vett részt az alapítást megelőző MSZP-s rendezvényen, ahol Zuschlag János mellett többek között ott volt Arató Gergely jelenlegi oktatási államtitkár, "valószínűleg" Tüttő Kata, aki jelenleg a fővárosi közgyűlés MSZP-frakciójának a tagja, valamint Krausz Csaba ötödrendű vádlott is.

Szolidaritásból hazudott az egyik tanú

A bíróság folytatta annak a tanúnak a kihallgatását is, aki a másodrendű vádlott, Lados István előtt Zuschlag János ügyeit intézte. A tanácsvezető bíró emlékeztette, hogy a nyomozati szakban valótlan dolgokat is állított a kiskunhalasi ügyészségen: ő ezt azzal magyarázta, hogy egyik barátjának akart segíteni. "Amit elmondtam az ügyészi kihallgatáson, azt elvtársi és baráti szolidaritásból tettem, amivel Őri Andrást (a negyedrendű vádlottat) akartam segíteni" - mondta.

A tanú határozottan tagadta, hogy felkészítette volna Zuschlag János arra, hogy mit kell vallania az ügyészségen, de azt elismerte: kihallgatása előtt beszélt az elsőrendű vádlottal. "Az első ügyészségi kihallgatásomkor reális veszélyként értékeltem azt, hogy Zuschlag János politikai kapcsolatait kihasználva bosszút áll, ha neki nem megfelelő vallomást teszek" - mondta.

Fodor Endre bíró a tárgyalást 15 órakor befejezte, ezért Tüttő Katának, az MSZP Budapesti Területi Szövetsége elnökségi tagjának, a Fővárosi Közgyűlés tagjának kihallgatására egy későbbi időpontban kerül sor.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.