56 ezer hallgató tanulhat jövőre a felsőoktatásban

Vágólapra másolva!
Kevesebb agrár, bölcsész, pedagógus és szociológus végzettségű hallgatót vesznek fel jövőre a felsőoktatási intézmények. Viszont a műszaki, gazdasági és orvosi-egészségügyi területeken nőhet a keretszám, miután rábólintott erre a Felsőoktatási Kerekasztal. A kerekasztal tagjai igazságosabbá tennék az ösztöndíjak rendszerét is. A következő lépés a kormány döntése lesz ezekről a javaslatokról.
Vágólapra másolva!

A következő tanévre is 56 ezer államilag finanszírozott hallgatót vehetnének fel a felsőoktatási intézmények, ha a kormány is úgy dönt - az erről szóló javaslatot támogatta keddi ülésén a Felsőoktatási Kerekasztal. Nem támogatták viszont a résztvevők jelen formájában a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló képviselői indítványt.

A Felsőoktatási Kerekasztal támogatta, hogy az idei hallgatói összlétszám (56 ezer fő) megtartása mellett, az agrár képzési területen a keretszámot 50 fővel, a bölcsészettudományi, a pedagógusképzési és a társadalomtudományi területeken 50-100 fővel, továbbá a jogtudományi területen 150 fővel csökkentsék.

A munkaerő-piaci igények miatt a kerekasztal egyetértett a műszaki képzési területen a 200 fős, a gazdasági tudományterületen 100 fős, továbbá az orvos és egészségtudományi területen a 100 fős keretszámnöveléssel.

A kerekasztal tárgyalta a hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő térítésekről szóló kormányrendelet módosítását is.

A felsőoktatási intézmény két fajta ösztöndíjat fizethet ki: teljesítményalapú, valamint szociális alapú ösztöndíjat. A módosítás célja az igazságosabb, a hallgató szociális helyzetét ténylegesen figyelembe vevő pénzelosztás, illetve a hallgatói szakmai gyakorlati ösztöndíj bevezetése.

Szó volt a hallgatókat érintő egyéb javaslatokról is, ezek közül az intézményi hallgatói önkormányzat választási eljárásában a választók számának igazolását, valamint a kreditrendszerű oktatásban a törvényben biztosított többletfélévekre a képzés finanszírozásának megszüntetését nem támogatták.

A kerekasztal résztvevőinek nem tetszett a szakértői vitákat és a szakmai előkészítést nélkülöző, "képviselői önálló indítványként" történő törvénymódosítások ötlete sem.