A főváros kulturális bizottsága kiállt a Vasfüggöny-szobor mellett

Vágólapra másolva!
Mégis felépülhet a vasfüggöny 1989-es lebontására emlékeztető műalkotás - döntött a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága. Ehhez már csak az kell, hogy a városképvédelmi bizottság csütörtökön megváltoztassa múlt heti elutasító döntését. 
Vágólapra másolva!

Hozzájárult a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága keddi rendkívüli ülésén ahhoz, hogy a Terror Háza Múzeum előtti zöldterületen egy szobor-jellegű műalkotással állítsanak emléket a vasfüggöny 1989-es lebontásának. Az 1949-1989-es történelmi korszakot megidéző kompozíció arra emlékeztet, hogy Magyarországot negyven éven át "vasfüggöny" néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.

A kulturális bizottság érdemi vita nélkül, csaknem egyhangúlag támogatta a kompozíció felállítását, a felállításához szükség van a városképvédelmi bizottság múlt heti elutasító döntésének megváltoztatására. A bizottságban a szocialisták ellenezték a szobor felállítását.

Demszky Gábor az MTI-nek azt mondta, üdvözli a kulturális bizottság döntését. Mint mondta, kezdeményezésére a városképvédelmi bizottság csütörtökön ismét tárgyal erről a kérdésről. A főpolgármester leszögezte: mindegy, hogy hol, de helye van egy ilyen alkotásnak, amivel emléket állítanának a vasfüggöny lebontásának. Szerinte közérdeket szolgál, hogy elősegítsük a közös múltra való emlékezést, ezáltal a különböző politikai erők közötti párbeszéd kiterjesztését, a társadalmi konszenzus keresését, a történelmi tanulságok megfogalmazását.

A Terror Háza Múzeum Közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció a brutális, rozsdás lánctömeg szinte eszköztelenül, mégis hatásosan képes érzékeltetni, hogy Magyarországot 40 éven át "vasfüggöny" néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.