Vasárnap tárgyal tovább a csalódott SZDSZ

Vágólapra másolva!
Nem nagyon van már más lehetősége az SZDSZ-nek, mint az előre hozott választás mellé állni - mondta az [origo]-nak a párt egy névtelenséget kérő politkusa szombaton délután. Este azért még összeültek a párt vezetői, vasárnap pedig ismét tárgyal a párt ügyvivő testülete és frakciója is. Az [origo] névtelenül azt mondták szabad demokrata politikusok, hogy csalódtak Gyurcsány Ferencben, és meglepte őket Bokros Lajos is, amikor nem vállalta a miniszterelnökséget.
Vágólapra másolva!

Informális megbeszélést tartott az SZDSZ a párt Gizella utcai székházában a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatban kialakult helyzetről szombat este. A megbeszélésen részt vett Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, Horn Gábor kampányfőnök, Magyar Bálint, Pető Iván és Bőhm András országgyűlési képviselő és Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke. Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke azt mondta: szombaton már nem tartanak egyeztetést a szocialistákkal, vasárnap viszont összeül a párt ügyvivői testülete és frakciója.

"Van miről beszélgetnünk, hiszen új helyzet állt elő azzal, hogy Gyurcsány Ferenc a pártelnökségről is lemondott" - mondta a megbeszélés után Horn Gábor az [origo]-nak. Nem árulta el, hogy a szombat délután felmerült lehetséges miniszterelnök-jelöltekről - Gráf Józsefről illetve Bajnai Gordonról - szó volt-e a párt vezetőinek találkozóján, mert mint mondta, ők pénteken kvázi megmondták a véleményüket, azóta pedig semmiféle hivatalos új megkeresést nem kaptak a szocialistáktól.

Egyelőre hallgatnak

Horn korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy álláshirdetések útján nem lehet miniszterelnököt választani, "egy idő után nem tud ez működni". Hozzátette, csalódást okozott nekik az MSZP-vel folytatott tárgyalások kimenetele, nem így indultak neki ennek a hétnek. A jövőről, az SZDSZ következő lépéseiről és választási lehetőségeiről nem akart beszélni - mondván, nincs még hivatalos álláspont a kérdésben. Hasonlóan nyilatkozott Gulyás József ügyvivő is.

"Nem nagyon látok más lehetőséget, mint az előre hozott választás" - mondta egy névtelenséget kérő SZDSZ-es ügyvivő. A politikus szerint komoly miniszterelnök-jelölt már nem nagyon lesz, egy MSZP-s pártpolitikus elfogadását pedig eddig kizárták, és úgy tudja, ez az álláspont nem is változott - bár hangsúlyozta, hivatalosan ez még nem dőlt el.

"Hát nem ünnepeltünk"

Amikor az SZDSZ pénteken Bokros Lajos, Békesi László vagy Surányi György jelöltségéhez kötötte támogatását, azt akarta üzenni, hogy lezárja a kudarcosnak tűnő tárgyalásokat. "Nem miattunk volt, mi őszintén kerestük a megoldást" - mondta, hozzátéve, hogy csak akkor dobták be Bokros nevét, amikor már más ésszerű megoldás nem kínálkozott. Szerinte a kútba esett tárgyalások miatt nincs ugyan kriptahangulat a párt vezetésében, de "nyomasztó a felelősség, az ország és a párt jövője is ad okot aggodalomra", és a döntésükben nagy kockázat rejlik. "Hát nem ünnepeltünk tegnap" - fogalmazott.

A névtelenséget kérő ügyvivő szerint az elmúlt hét eseményeiben óriási Gyurcsány Ferenc felelőssége, hiszen a változásokat "úgy indította el, hogy nem tudta, mi a következő lépés". "Működőképes megoldási javaslata nem volt", pedig a tárgyalásokon bizakodónak tűnt a névtelenül nyilatkozó ügyvivő szerint. Az SZDSZ-es politikus állította: pártjának politikusai azt hitték, hogy Gyurcsánynak van elképzelése, de aztán kiderült, hogy nincs. Surányi György jó megoldás lehetett volna - tette hozzá.

Bokros meglepte őket

Az SZDSZ általunk megkérdezett politikusait meglepte Bokros Lajos szombati bejelentése, mely szerint nem vállalná a miniszterelnökséget. Bokros szerint meg sem fontolta, hogy elfogadja az ajánlatot. "Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom" - mondta a Horn-kormány pénzügyminisztere szombaton.

Gulyás József szerint azért is furcsa a döntés, mert az SZDSZ Bokros nevét a volt pénzügyminiszter korábbi felhatalmazása alapján vetette fel. Az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő ügyvivő szerint is meglepő Bokros nyilatkozata de hozzátette: érti, hogy miért mondott nemet a politikus. "Abban a helyzetben, amivé ez alakult, komoly ember már nem vállalhat ilyen felkérést."