Hajnalban kezdődött a nyári időszámítás

Vágólapra másolva!
Hajnali 2-kor 3-ra kellett állítani az órát, megkezdődött a nyári időszámítás, ami október végéig tart. A nyári időszámítást 1976-ban vezették be.
Vágólapra másolva!

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ekkor hajnali 2 órakor 3 órára igazítják az órák mutatóit. A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul.

A MÁV menetrendjét a nyári időszámításra átállás miatt nem kell módosítani - közölte honlapján a társaság. Az órák átállítása három nemzetközi vonatot érint: a Dacia expressz Bécsből-Bukarestbe és a Bukarestből Bécsbe tartó járatát, továbbá a Beograd expressz Belgrád-Budapest közötti járatát. Az említett nemzetközi vonatok az átállás miatt körülbelül egyórás késéssel közlekednek majd az óraigazítás hajnalán.

A kettő és három óra között induló belföldi személyvonatokat a vonatindító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, legkorábban hajnali három órakor indítják el. Ekkor hét belföldi személyvonat közlekedik.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát lehet megtakarítani. Azóta több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.