Jövőre villamosjárat kötheti össze Óbudát Kamaraerdővel

Vágólapra másolva!
Ha minden összejön, jövő nyáron egy villamossal juthatunk el a Kamaraerdőtől Óbudára. A főváros és a II. kerület kedden egyeztetett a 17-es villamos vonalának a dél-budai villamosvonalakhoz való összekapcsolásával kapcsolatban. A vonalat a Moszkva tér és a Batthyány tér felé is meghosszabbítanák. Óbudáig járna a 61-es, a 41-es és a 19-es villamos is.
Vágólapra másolva!

A jövő hónapban köthetik meg azt a támogatási szerződést a főváros és a kormány között, amelynek keretében 5,5 milliárd forint uniós támogatást fordítanának a 17-es villamos pályájának meghosszabbítására. Ez a főváros és a II. kerület között a Szépvölgyi út rakparti közúti összekötéséről és a budai villamoshálózat összeköttetése miatt megszűnő parkolóhelyekről folytatott egyeztetés után derült ki.

Ha minden összejön, jövő augusztusban már a meghosszabbított vonalon közlekedhetnek Budán a villamosok - közölték a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésének résztvevői. A politikusok szerint a kabinet Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján foglalkozott az úgynevezett budai fonódó villamosközlekedési projekttel.

A még hiányzó engedélyek megszerzése után ősszel írhatják ki a kivitelezői tendert, és jövő tavasszal megkezdődhet a vágánykapcsolat kiépítése. A kerület által szorgalmazott Szépvölgyi út-rakparti közúti összekötés újabb milliárdokat jelentene, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. A vágánykapcsolat építése miatt csökkenő parkolóhelyekről várhatóan sikerül majd megegyezniük.

A főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a fejlesztés első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonalát két vonalon keresztül kapcsolják majd a meglévő hálózathoz déli irányban: a Török, illetve a Frankel Leó utcákon át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány tér felé. A 61-es villamos így a Móricz Zsigmond körtértől az Alkotás utca-Moszkva tér-Margit körút-Frankel Leó utca-Bécsi út útvonalon közlekedik majd Óbudáig. A 19-es villamos a Bécsi út-Frankel Leó utca-Bem rakpart-Szent Gellért tér-Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es villamos pedig a Bécsi út-Frankel Leó utca-Bem rakpart-Szent Gellért tér-Fehérvári út-Kamaraerdő útvonalon jár majd.

A vágányösszekötések építési munkálatait összehangolják a térségben zajló más nagyberuházásokkal, így a Margit híd felújításával és a budai főgyűjtőcsatorna építésével. A Frankel Leó utcai aluljáró bontását és a Margit körúton és a Moszkva téren szükséges vágánykapcsolatok építését a Margit híd felújítása idején, az ekkor várható kéthetes vágányzár alatt végzik majd el.