Draskovics: A rendőrség felkészült március 15-re

Vágólapra másolva!
A rendőrség felkészült a március 15-i esetleges tüntetések és rendbontások kezelésére - mondta kedden Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A tárcavezető szerint a rendőrség elemzi a bejelentett demonstrációk kockázatát, és ehhez fog igazodni a kivezényelt rendőrök száma.
Vágólapra másolva!

"Ha március 15-én, akár Budapesten, akár máshol valakinek az a szándéka, hogy megzavarja ennek a szép ünnepnek a nyugalmát, akkor a rendőrség minden törvényes eszközzel, nagyon határozottan fel fog lépni, és meg fogja őket akadályozni, ahogy ezt tette október 23-án is. Véget kell vetnünk annak, hogy egy ország tartson néhány száz rendbontótól" - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden.

Vannak olyan csoportok, amelyek a korábbi tapasztalatok alapján "hajlamosak" a rendbontásra - felelte Draskovics arra a kérdésre, van-e információja arról, hogy bizonyos csoportok rendbontásra készülnek-e. A miniszter szerint a rendőrség valamennyi bejelentett demonstráció kockázatát elemzi, ez alapján állítja fel erőit. Draskovics nem válaszolt egyértelműen arra, csoportosítanak-e át rendőröket az ország más részeiből Budapestre. Csak annyit mondott: "a kockázatokhoz igazodó rendőri erő lesz".

Draskovics emlékeztetett rá, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen megváltozott a jogi helyzet: szigorodott a büntető törvénykönyv. Aki például Molotov-koktéllal megy egy rendezvényre, súlyos bűncselekmény előkészületét követi el, amiért február elseje óta több év szabadságvesztéssel sújtható.