Továbbra sem találják a budai bankrablót

Vágólapra másolva!
Továbbra sem találják a rendőrök azt a 175-180 centiméter magas, 35 év körüli bankrablót, aki kedden túszt ejtett egy III. kerületi bankban Budapesten. Miután elengedte a túszt, a férfi egy panelházba menekült. A kommandósok átkutatták az épület 90 százalékát, de nem találták meg a rablót, akit nem csak az házban keres a rendőrség. Éjszaka tanúkihallgatásokkal folytatódott a nyomozás. Egy szemtanú azt mondta kedd délután, "vadnyugati jelenet volt" a rabló menekülése.
Vágólapra másolva!

Eddig hiába kereste, továbbra sem találja a rendőrség azt az óbudai bankrablót, aki kedden délután túszt ejtett, majd a Miklós utca 9-15. szám alatti panelházba szaladt be. A túszt a bankrabló menekülés közben elengedte. Éjszaka tanúkihallgatásokkal folytatódott a nyomozás, a rendőrök kikérdezték a kirabolt Erste fiók alkalmazottait, a bankrablás idején a pénzintézetben tartózkodókat és azokat, akik látták menekülni a férfit - közölte reggel 6 után az [origo]-val a BRFK sajtóügyeletese.

A rendőrség információi szerint a bankrabló férfi körülbelül 175-180 centiméter magas, 35 év körüli. A férfi a rablás idején zöld színű pulóvert és barna színű nadrágot viselt. A férfiról a bank biztonsági kamerája fotót is készített.

A rendőrök kora estére befejezték annak a tízemeletes Miklós utcai panelháznak az átvizsgálását, ahová bemenekült a férfi. A BRFK sajtóügyeletese azt mondta reggel: a lakásoknak a 90 százalékát tudták átnézni, körülbelül 20-25 lakás maradt hátra. Ahova nem jutottak be a rendőrök, azokhoz a lakásokhoz még visszamennek a járőrök. A házat "visszatérően ellenőrzik" - fogalmazott a BRFK sajtósa, aki kérdésünkre elmondta: nem csak a házban keresik a férfit.

A rendőrök este fél 8-ra vonultak ki az épületből, ekkora már az újságírók is bejárhatták a korábban lezárt tömböt. A Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes panelház környékét akkor fegyverrel a kézben őrizték a rendőrök. A lakókat ellenőrzés után engedték vissza otthonukba.

Az [origo] tudósítója szerint rendőrök a házkutatás idejére az egész Miklós utcát lezárták a forgalom elől. A 9-es lépcsőházban rendőrök sorakoztak fel, közülük többen golyóálló mellényt viseltek, a lépcsőház ajtaja be volt törve - jelentette tudósítónk. A lakók közül az MTI szerint többen az ablakból figyelték az eseményeket..

Elengedte a bankban ejtett túszt

Az ismeretlen támadó pár perccel két óra előtt lépett be a Flórián téri pénzintézetbe, ahol lefegyverezte a biztonsági őrt - aki a dulakodás során megsérült -, majd a bevételt követelte - mondta az [origo]-nak Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. A rablót a rendőrök zavarták meg, akiket a bankfiókból riasztottak. A támadó ekkor zsákmányát és az egyik banki alkalmazottat túszként magával cipelve menekült el, és elvitte a biztonsági őr fegyverét is. A túszt később elengedte - mondta a sajtóügyeletes. Az Orszégos Mentőszolgálat szerint a mentők egy embert szállítottak könnyű sérüléssel a János kórházba a helyszínről, ő feltehetően a biztonsági őr volt.

A ház aljában lévő fodrászat munkatársai az [origo]-nak telefonon azt mondták, hogy fél 3 körül láttak egy alapvetően jól öltözött, nyakkendős férfit berohanni a házba, akinek véres volt a ruhája, és akit több rendőr is üldözött.

A helyszínen lábra kaptak olyan pletykák is, miszerint a férfinak egy vagy két társa is volt, a fodrászüzlet dolgozói azonban egyértelműen csak egy férfit említenek, aki szerintük a lépcsőházban dobta el a fegyverét.

Nem sokkal később a rendőrség elküldte az ablaktól a fodrászokat, bezárta az üzletet, a vendégek pedig később csoportosan, a fal mellett osonva hagyhatták el a helyszínt. Az [origo]-nak nyilatkozó fodrász azt mondta, hogy ilyen jelenetet korábban csak filmekben látott: az épület előtt legalább fél órán át kiabálást és futkosást lehetett észlelni, a rendőrök oszlopok mögé bújva, fokozatosan vették körül a házat. Este fél hatra a fodrászat ismét kinyitott, a rendőrség azonban óvatosságra intette az üzlet dolgozóit.

Forrás: MTI

Egy szemtanú két menekülőt látott

Helyszínen tartózkodó tudósítónknak egy szemtanú nyilatkozott, aki állítása szerint látta a menekülő rablót. Budai Mária a Miklós utcai tömbben lakik, fél három körül hallott az utcáról kiabálást. Ekkor kinézett az ablakon, és két férfit látott a Miklós utca 7-es szám előtt szaladni - egyikükről személyleírást is adott a rendőröknek. Két civil ruhás férfi üldözte őket, miközben azt kiabálták: "Álljon meg!" Az asszony szerint ezután a két menekülő az épület alatt átfutott a házsor Miklós utcai oldalára. A rendőrségi sajtóügyeletes ezzal kapcsolatban azt mondta az [origo]-nak, biztosak benne, hogy egy elkövető volt.

Budai Mária szerint a menekülők a kilences számú házba futhattak be, de úgy véli, hogy nem feltétlenül vannak még mindig az épületben, hiszen átjáró van a lépcsőházak között. A rabló így akár ki is juthatott a panelházakból, és elmenekülhetett. A tetőre biztosan nem tudtak kimenni, hiszen az rácsokkal van lezárva - tette hozzá. Az asszony tudósítónknak arra panaszkodott, hogy az események miatt nem tud hazamenni beteg édesanyjához, ugyanis a panelházsor összes lépcsőházát lezárták.

"Ez egy átjáróház" - mondta négy órakor az [origo]-nak telefonon a ház hatodik emeletén lakó Tóth János. Hozzátette: az épületből - pont a hatodikon - át lehet menni a szomszédos tízemeletes lépcsőházba, ami mellett két bejárata van az épületnek, ebből az egyiket valaki betörte. A férfi egyelőre nem tapasztalt abból semmit, hogy az épületben keresik a rendőrök a betörőt. "Mi nem nyitjuk ki az ajtót" - fogalmazott a férfi. Az a rendőrség szerint is elképzelhető, hogy a rabló már nincs az épületben, de mindenképpen átvizsgálják a panelházat.

A lezárt panelház másik otthon tartózkodó lakója negyed ötkor az [origo]-nak szintén telefonon azt mondta: "csönd van", egyelőre nem szóltak nekik, hogy hagyják el az épületet, sőt a hírekből értesültek arról is, hogy betörték az ajtót - a zajt ők nem hallották.

"Egy szomszéd jött szólni, hogy ki ne nyissam ki az ajtót" - mesélte telefonon egy harmadik lakó, aki a 9-es számú szám kilencedik emeletén tartózkodik. A rendőrség még neki sem szólt, hogy hagyja el az épületet. Ő telefonon figyelmeztette a diákokat, akiket matematikakorrepetálásra várt, hogy egyelőre maradjanak távol a háztól.

"Mi már csak a ribillióra és a rettentő szirénázásra figyeltünk fel, amikor megérkeztek a rendőrök. Az áruház ablakából annyit láttunk, hogy egy fegyveres rendőr fut a járdán, nem látunk rá rendesen a bankra, mivel a szentendrei felüljáró valamennyire eltakarja. Eléggé vadnyugati jelenet volt" - mondta az [origo]-nak a Flórián Üzletközpont bútorüzletének egy nevének eltitkolását kérő munkatársa.

Danks Emese, az Erste Bank sajtószóvivője annyit mondott: vannak információik a rablásról, de csak a rendőrség adhat tájékoztatást. Az [origo] megkereste az ügyben a BRFK helyszínen tartózkodó sajtóügyeletesét, aki egyelőre nem nyilatkozott.