Vágólapra másolva!
Csütörtök délelőtt sincs áram 94 nyugat-magyarországi település 14 ezer háztartásban a hóesés miatt. Az E.ON azt ígéri, várhatóan a legtöbb településen csütörtökön helyreállhat az áramszolgáltatás, de a hó és a felázott talaj nehezíti a munkát. A vízszolgáltatást több helyen csak a tűzoltók aggregátoraival tudják biztosítani. Az áram nélkül maradt lakók egy része fűteni sem tud, több iskolában és óvodában szünetet rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délelőtt még 94 településen szünetel az áramszolgáltatás Vas, Zala és Somogy megye déli részén - közölte az E.ON az [origo]-val. A térségben jelenleg 14 ezer háztartást érint a kedden este kezdődött havazás miatti kimaradás. A legsúlyosabb helyzet továbbra is Zala megyében van.

Csütörtökön várhatóan a fogyasztók többségénél helyre tudják állítani a szolgáltatást, de az időjárás megnehezíti a munkát - olvasható az E.ON közleményében. "A gyakran 30 cm vastag hóréteg, illetve a felázott talaj - amelyben a munkagépek tengelyig süllyednek - jelentősen akadályozzák a munkálatokat" - írta az E.ON, hozzátéve, hogy minden elérhető szakembert erre a területre csoportosítottak át.

Eközben a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön nehezményezte, hogy nem kapott közvetlen tájékoztatást az áramszolgáltatótól. A megyei főjegyző, Sifter Rózsa szerint az E.ON nem segítette a védelmi bizottság munkáját és a lakosság tájékoztatását, mert csak telefonon kaptak tájékoztatást arról, hogy a speciális terepjárók és lánctalpasok hiánya jelenti a legnagyobb gondot a helyreállítás során.

A kedden este kezdődött havazás miatt az első időszakban több mint 50 ezer háztartást érintett a Nyugat-Dunántúlon az áramkimaradás. Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyei településeken szűnt meg vagy szakadozott a szolgáltatás. Több helyen második napja nincs víz, mert az áramhiány miatt nem működnek a szivattyúk, a központi fűtéssel ellátott házakban pedig szintén emiatt nem tudnak fűteni. Az éjszaka a tűzoltók műszaki mentő autóin lévő aggregátorral több településen is működésbe hozták a vízkutak szivattyúit, hogy a hálózatba ismét víz kerüljön.

Csütörtök reggel 9 órai adatok szerint Zala megyében 56 településen volt gond az áramszolgáltatással, ami 14 ezer embert érint - közölte Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki szerint nem is várnak javulást a nap folyamán. 20 zalai településen nem nyitották ki az iskolát vagy az óvodát, így a kisváros Zalalövőn, de például Csonkahegyháton, Egerváron és Gellénházán sem.

12 zalai településen van gond a vízellátásban és a szennyvíz-elvezetésben - mondta el Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vízhiány nagyjából 3500 lakost érint, közülük nem egészen 500 ember - Csöngetmajorban, Kispáliban és Rámotcsakon - lajtoskocsiból jut ivóvízhez.

A többi községben aggregátorokkal időszakosan megindítják a szolgáltatást, feltöltik a víztornyokat, de például a mintegy 1500 lakosú Gellénházán komoly problémák voltak, ott reggelre tudták csak megoldani a vízszolgáltatást. Burján szerint a cég ötvenéves történetében még nem volt példa ilyen nagyságrendű áramkimaradásra, az egyelőre több millió forintra becsült kárukat pedig érvényesíteni fogják. Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke a helyiektől úgy tudja, "kaotikus állapotok" vannak Kálócfán, Szentkozmadombján, Pusztaapátiban, Szilvágyon, Becsvölgyében és Zalaszombatfán.

Hat Vas megyei településen csütörtökön nincs tanítás az áramszünet miatt, ezekben az iskolákban ugyanis nem tudták működtetni a kazánokat, ezért fűteni sem lehetett - közölte a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Csikós Nagy József az MTI-vel. Bajánsenyén, Gersekaráton, Győrváron, Kisrákoson, Pankaszon és Őriszentpéteren döntöttek úgy, hogy nem nyitják ki az iskolát.

Vas megyében délelőtt tíz órára már csak 15 településen nem volt áram, 3 másik helységben részleges áramszünet volt, a vízellátással 4 településen vannak gondok - tette hozzá Csikós Nagy. Reggel két őrségi zsákfalut, Farkasfát és Szalafőt egy ideig nem lehetett megközelíteni az útra dőlt fák miatt, de a katasztrófavédelem és a közútkezelő munkatársai felszabadították az utat, jelenleg már minden település megközelíthető a megyében.

Az emberek nehezen tolerálják az áramkimaradást, egyre türelmetlenebbek, az E.ON emberei folymatosan, éjszaka is dolgoztak az elhárításon - mondták telefonon az [origo]-nak a Vas megyei Őriszentpénter polgármesteri hivatalában. A település iskolájában szünetet rendeltek el, az orvosi rendelés szerdán még műkdött.

Forrás: MTI

Se az iskola, se az óvoda nem működik a Vas megyei Pankaszon sem. Az áramhiány miatt nem tudnak fűteni a lakóházakban, kivéve azt a néhány portát, ahol még cserépkályhák vannak - tudta meg az [origo] a helyi polgármesteri hivatalnál. A lakók - főleg a kisgyerekes családok - rokonaiknál keresnek menedéket. Az emberek el vannak vágva a külvilágtól, mert a mobiltelefonok sem működnek: lemerültek. A lakosság attól is fél, mi lesz a nemrég lezajlott disznóölések után felgyűlt hússal, amely kiolvadhat. "A lakók fel vannak háborodva" - tette hozzá a polgármesteri hivatal munkatársa.

Szerda este nyolc körül helyreállt a szolgáltatás a Vas megyei Apátistvánfalván, a hajnali órákra pedig a szomszédus Orfaluban is - közölte az [origo]-val Bartakovics Endre megbízott jegyző. Gersekarát község határában csütörtökön hozzáláttak a kidőlt villanyoszlopok cseréjéhez.