Feladták magukat a 225 milliós pénzmosás gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
 Csütörtökön önként feladta magát három férfi, akiket egy másfél millió dolláros pénzmosási ügyben gyanúsítanak. Mindhárman azt állítják: nem tudtak róla, hogy bűncselekményből származó pénzt vettek fel. Szabadlábon védekezhetnek.
Vágólapra másolva!

Jelentkezett a vám- és pénzügyőrségnél az a három férfi, akik ellen 1,5 millió dollár (mintegy 225 millió forint) értékű pénzmosás gyanúja miatt adott ki szerdán elfogatóparancsot a hatóság - közölte Futó Barnabás, a gyanúsítottak ügyvédje pénteken. Mindhárman szabadlábon védekezhetnek, miután a Fővárosi Főügyészség nem kezdeményezte előzetes letartóztatásukat - mondta az ügyvéd.

Az ügyvédet szerdán kereste fel a három férfi, és csütörtökön jelentkeztek a vám- és pénzügyőrségnél azzal: hajlandók alávetni magukat a büntetőeljárásnak, és vallomást tesznek.

A vámhatóság tájékoztatása szerint egy külföldi pénzintézetet hackertámadás ért: ismeretlenek jogosulatlanul átutaltak 1,5 millió amerikai dollárt több hazai, valamint egy offshore vállalkozás számláira. A pénz más vállalkozások hazai bankoknál vezetett számláin is megjelent, majd annak nagyobb hányadát forintra váltották át. Az ügyletsorozat után több részletben és fiókban mintegy 71 millió forintot készpénzben fel is vettek.

A vám- és pénzügyőrség - részben lefoglalással, részben biztosítási intézkedésként - a teljes összeget zárolta, és annak nagyságára tekintettel pénzmosás minősített esetének elkövetésével gyanúsítják a három férfit. Ezért a bűncselekményért 2-8 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

Futó szerint a három férfi már az első vallomás során tisztázta magát, de a rendőrség kettőjüket őrizetbe vette. A harmadik férfi eddig is szabadlábon védekezhetett. A három férfi azt állítja: ők nem tudtak arról, hogy bűncselekményből származó pénzt vettek fel. A jogi képviselőjük elmondása szerint különböző cégek képviselői voltak, és a pénzfelvételt szabályosnak vélték.