Volt érvényes engedélye a leszakadt körhintának

Vágólapra másolva!
Közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendőrség a vasárnap esti körhintabalesetet, amely a Pest megyei Tökön történt. A balesetben tizenheten sérültek meg - főként gyerekek -, négyen súlyosan, egy fiatal lány életveszélyesen. A körhinta tulajdonosa az éjszakai kihallgatáson azt mondta: rendszeresen ellenőriztették a szerkezetet. A vizsgálat lezárásáig leállítják a balesetet okozóhoz hasonló típusú, FIFI nevű körhintákat.
Vágólapra másolva!

Rendben voltak a papírjai annak a körhintának, amelynek eltört két tartóeleme vasárnap este a Pest megyei Tökön - mondta Bényi Mónika, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfő reggel. A rendőrség vasárnap éjjel a tulajdonost és a körhinta kezelőjét is kihallgatta. A papírok rendben voltak, érvényes műszaki engedéllyel rendelkezett a körhinta - mondta Bényi Mónika. A kihallgatáson a tulajdonos azt mondta: nem tudják, hogy mi okozhatta a balesetet, a körhintát rendszeresen ellenőriztették a megfelelő hatóságokkal.

A körhinta üzemeltetőjét és kezelőjét alkoholszondás vizsgálatnak is alávetették, az eredmény negatív volt, nem álltak alkoholos befolyásoltság alatt - tájékoztatta a rendőrség sajtóügyeletese az [origo]-t.

A budaörsi rendőrkapitányság egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket. Büntetőeljárássá akkor minősítenék az ügyet, ha kiderülne, hogy személyi felelőse is van a balesetnek - mondta a sajtóügyeletes. A baleset helyszínét lezárták, a rendőrség műszaki és munkabiztonsági szakértője hétfőn reggel megkezdte a munkáját - közölte Bényi az [origo]-val. A szakértői vélemény keddre várható.

A baleset a falunapon történt vasárnap este fél kilenckor. A körhinta úgy működött, hogy föl-le emelkedtek a kocsijai, és az egyik felemelkedéskor tört el a tartóelem, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők tizenhét embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek.

Az egyik sérült még mindig életveszélyes állapotban van - közölte Sült Tamás Péter, a Madarász utcai Gyermekkórház sebész főorvosa hétfőn délelőtt. A lánynak lépsérülése, hasüregi vérzése és koponyasérülése van. A másik súlyos sérült lánynak, aki mellette ült a körhintán, az arcán csontig hatoló, a nyakon szúrt sebe van, és részben a fejbiccentő izma is leszakadt - tette hozzá a főorvos.

A Madarász utcai Gyermekkórházba a két súlyos sérülten kívül három könnyű sérültet is hoztak. Őket agyrázkódással, eszméletvesztéssel, emlékezetzavarral és zúzódásokkal szállították be a kórházba. A Madarász utcában ápoltak mindegyike 12-14 év közötti gyerekek, állapotukat már stabilizálták.

Leállítják a töki körhintabalesetet okozóhoz hasonló berendezéseket - közölte Bakó István, az ÉMI-TÜV SÜD Kft, a mutatványos és vidámparki eszközök műszaki vizsgáztatására kijelölt szervezet munkatársa hétfőn az MTI-vel. A FIFI típusú körhintákat a vizsgálat lezárásáig felállítani és üzemeltetni nem lehet; erről az ilyen eszközzel rendelkező berendezések tulajdonosait szóban és írásban is értesítették - olvasható Bakó közleményében. A körhinta az első veszélyességi csoportba tartozik, és évente kell megújítani az engedélyét. Bényi Mónika ezzel kapcsolatban hétfő délután elmondta: a rendőrség jelenleg vizsgálódik ennek a szentendrei cégnek a telephelyén, az engedély kiadásának körülményeit tisztázzák.


A körhintabaleset a Tök Nagy Buli fantázianéven meghirdetett hétvégi programon történt, amit a helyi községi önkormányzat is támogatott. Baksa László polgármester hétfőn az [origo]-nak elmondta: a rendezvény főszervezője az alpolgármester, őt hétfő reggel fél kilencre behívták a rendőrségre meghallgatásra. Baksa tájékoztatása szerint a körhinta tulajdonosa nem először volt jelen a szerkezettel az évente megrendezett Tök Nagy Buli programon, és korábban nem volt probléma. A polgármester szerint az önkormányzatnak nincs felelősségre a történtekben. Hozzátette: tervezi, hogy megpróbálja elérni a súlyosabb sérülteket hétfőn.

Hasonló baleset öt évvel ezelőtt történt, amikor a Csongrád megyei Szegváron felborult egy körhinta. A balesetben akkor hét gyermek sérült meg.