Ombudsman: a tojásdobálás nem véleményszabadság

Vágólapra másolva!
Nem tartozik a véleményszabadság körébe a tojással, kövekkel és más tárgyakkal való dobálózás, amelyet a melegfelvonulás ellen tüntetők folytattak az ombudsman szerint. Az állampolgári jogok biztosa megállapította: a rendőrség megfelelően biztosította a rendezvényt. Az ombudsman szerint minden politikusnak fel kellene szólalni a kirekesztés ellen, hogy elszigeteljék a hasonló erőszakos magatartást.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlannak, bűncselekménynek, és nem a véleményszabadság körébe tartozónak tartja az állampolgári jogok biztosa a rendőrök és a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását. Szabó Máté közölte: munkatársai szombati felvonulás helyszínein vizsgálódtak, és megállapították, a rendőrség megfelelő eszközökkel és módon biztosította a rendezvényeket, és jogállami eszközökkel nem lát lehetőséget ennél hatékonyabb védelemre.

A tojásokat, köveket, Molotov-koktélokat, a testi épségre is veszélyes más tárgyakat dobáló személyek magatartása, a biztos szerint nem tartozik a békés gyülekezéshez való jog, vagy a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe. A Hősök terén a be nem jelentett demonstráció feloszlatása így jogszerű volt, mert az egyértelműen elvesztette békés jellegét.

Az alapvető jogokat nem csak a hatóságoknak, hanem minden állampolgárnak tiszteletben kell tartania, és az nem szolgálja a társadalmi békét, ha úgy próbálják véleményüket hangoztatni és kinyilvánítani, hogy az más csoportok meggyőződését sérti - mondta Szabó Máté.

A biztos szerint, ha a politikai élet alakítói elkötelezettek az Alkotmány alapértékei mellett, és következetesen megnyilvánulnak a kirekesztő nézetekkel szemben, akkor ezzel támogatják és védelmet nyújtanak minden megsértett csoportnak, és "ilyen környezetben a gyűlölet, a megvetés és az ellenérzés hangjai elszigetelődnek, jelentéktelenné válnak és nem képesek jogsérelmet okozni" - mondta.

A biztos egyúttal bejelentette, hogy tovább folytatja vizsgálatát, mivel az egymással versengő rendezvényekre vonatkozó szabályozás hiánya a gyülekezéshez való joggal összefüggő visszásságokat okozhat.

A gyülekezési jog biztosításával kapcsolatos rendőrségi intézkedések megítélése során kizárólag alapjogi és rendőrszakmai szempontok vehetőek figyelembe, ezért arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg e szakmai szempontok maradéktalanul érvényesülnek, indokolatlan a rendőrség tevékenységének politikai jellegű értékelése, mert az akár egyfajta politikai megfelelési kényszerhez is vezethet.