Fantomok miatt mentettek fel négy rendőrt a bántalmazás alól

Vágólapra másolva!
Felmentő ítélet született négy rendőr ügyében, akik a vád szerint bántalmaztak két férfit a 2006 őszi zavargások idején. Bár a bíróság úgy találta, hogy bántalmazás történt, azt nem tudták bizonyosan megmondani, ezek a rendőrök követték-e el. Egy másik esetben viszont az ítélet szerint jogosan botozták meg a férfit.
Vágólapra másolva!

Felmentett négy rendőrt a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól a Fővárosi Bíróság hétfőn. A bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy valóban a vádlottak bántalmaztak két férfit 2006 őszén, a fővárosi zavargások idején. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett a felmentő ítélet ellen.

Az ítélet indoklása szerint az kétséget kizáróan megállapítható, hogy 2006. szeptember 21-én rendőrök - intézkedés közben - bántalmaztak egy férfit a Teréz körút egyik bérházának udvarán. A férfi elmondása szerint társaival egy kapualjból nézték a nagykörúti eseményeket, amikor a rendőrök rájuk törtek, és bilincselés közben bántalmazták őket.

A bíróság szerint ezt a belső udvarba beszaladó tíz rendőr közül bárki tehette, de a három vádlott egyikéről sem bizonyosodott be, hogy köztük lett volna. A bíró kiemelte, hogy a rendőrök egymás közvetlen közelében voltak, így tudniuk kell, ki követte el a nyilvánvaló verést. Bár a történteket jelenteniük kellett volna, ezt "mint más esetekben is, nem hajtották végre" - tette hozzá. Így végül mindhárom vádlottat bizonyíték hiányában felmentették.

A másik vádpont szerint ugyancsak három rendőr - közülük ketten az előbbi ügyben is vádlottak voltak - aznap a Nyugati téren bántalmazott egy fiatalembert, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Videófelvétel bizonyította, hogy a földön fekvő fiatalt nem érte rúgás, a bántalmazás korábban történhetett. Ezt teljes bizonyossággal itt sem tudták megállapítani, ezért a két bilincselő rendőrt is felmentették. Harmadik társuk bilincselés után a rendőrbottal combon ütötte a rendőrök gyűrűjében a földön fekvő férfit. A bíróság ezt törvényesnek találta arra hivatkozva, hogy a földön fekvő sértett ellenszegült, mert befeszült bilincselés közben. Így ebben a vádpontban bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság a rendőrt.