Beismerte a gyújtogatást az egyik pátkai polgárőr

Vágólapra másolva!
Beismerő vallomást tett az egyik polgárőr a közül a három közül, akiket a múlt heti pátkai gyújtogatás miatt több emberen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítanak. A polgárőrök a gyanú szerint három romák lakta családi házra dobtak gyújtópalackokat, az egyik család gyerekszobájában tűz is keletkezett.
Vágólapra másolva!

Részletes, a bűncselekmény többi résztvevőjének szerepét is feltáró vallomást tett a rendőrségen a pátkai Molotov-koktélos gyújtogatás egyik gyanúsítottja. Az ügyben három ember van előzetes letartóztatásban. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a bejelentéssel az üggyel kapcsolatban napvilágot látott találgatásokat igyekszik eloszlatni. A rendőrség szerint a beismerő vallomáson kívül a megalapozott gyanút személyi, tárgyi és okirati bizonyítékok is alátámasztják.

Pátkán június 3-ára virradóra Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában - ahol gyerekek aludtak - tűz keletkezett. A gyújtogatással három helybeli polgárőrt több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek.

A történtek nyomán a faluban ötszázan írták alá azt a megyei rendőrfőkapitánynak már átadott petíciót, amelyben kijelentették, hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mivel azt "megdönthetetlenül nem cáfolták meg", és "pártatlan, teljes körű igazságszolgáltatás lefolytatását" kérték.

Múlt pénteken lakossági fórumot is tartottak Pátkán, ahol többen azt mondták, nem általában a roma lakossággal, csupán annak normális együttélésre képtelen tagjaival vannak problémáik. A fórumot követően 50-60 ember két rendőrautó kíséretében békés, de demonstratívnak szánt sétát tett a romák lakta falurészbe. A romák lakta utca elején néhány ott lakó - félreértve a helyzetet - botokkal, vasrudakkal, kaszával indult meg a sétálók felé. Őket saját társaik fékezték meg. Összetűzés nem történt, a rendőröknek sem kellett beavatkozniuk, a sétálók hazatértek.

Az előzetes letartóztatásban lévő polgárőrök családjainak gyűjtést indított a falu.