A képviselők munkáját figyeli egy alapítvány

Vágólapra másolva!
A képviselők a választókért dolgoznak - vallja a Szociális Innováció Alapítvány, amely angol mintára elindított egy honlapot, amelyen a képviselőkkel kapcsolatos információkat gyűjti egybe. Az alapítvány ügyvezetője azt reméli, kezdeményezésük segíteni fogja, hogy a választók megismerjék a képviselők munkáját, és párbeszéd jöjjön létre közöttük.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési és a magyar európai parlamenti képviselők munkáját követő oldalt indított a Szociális Innováció Alapítvány (SZIA), ÉrtünkVannak.hu címen. A pénteken elindult oldal ötlete Angliából származik, ahol TheyWorkForYou néven működik képviselőket figyelő rendszer - mondta az [origo]-nak Talyigás Katalin, az alapítvány ügyvezetője, aki szerint a honlap létrehozásával is szeretnék hangsúlyozni, hogy a képviselők a választókért dolgoznak.

Az oldalon - az Országgyűlés honlapja alapján - elérhetők a képviselők életrajzi adatai, vagyonnyilatkozatai, a parlamenttől kapott juttatásai, a plenáris ülésen és a bizottságokban elmondott felszólalásaik. Ez utóbbi különösen nagy segítség lehet az érdeklődőknek, ugyanis az Országgyűlés honlapján az egyes bizottsági ülések jegyzőkönyvei folyószövegként érhetők el, nehéz keresni bennük. A rendszer emellett 15-20 hírportálról gyűjti be és rendszerezi a képviselők kapcsolódó híreket. A felhasználók értesítést is kérhetnek arról, ha saját képviselőjük felszólal, vagy hír érkezik róla.

A fideszes Deutsch-Für Tamással kapcsolatban például megtudhatjuk, hogy ebben a parlamenti ciklusban mindössze kétszer szólalt fel a plenáris ülésen, bizottsági felszólalása pedig nincs a rendszerben, mivel a mentelmi bizottság ülései nem nyilvánosak. Deutsch-Für mindkét megszólalása a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéseivel volt kapcsolatos, azt kifogásolta, hogy az Országos Választási Bizottság késlekedett az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésével.

A parlamenti hallgatás ellenére a rendszer április vége óta 24 hírt talált a képviselőről a különféle portálokon, de ezek nem politikai tevékenységével, hanem inkább apósával, Für Lajos volt honvédelmi miniszterrel kapcsolatos konfliktusáról, illetve nemrégiben bejelentett válásáról szóltak.

Bár az oldalon összegyűjtött adatok elvileg mindenki számára elérhetőek, Talyigás szerint az Országgyűlés informatikai rendszere nem igazán nyitott a nagyközönség számára, illetve egyáltalán nem interaktív. Az ÉrtünkVannak.hu-n azonban minden érdeklődő megnézheti, milyen munkát végzett a saját képviselője, és hozzá is szólhat. Az alapítvány reményei szerint így kialakulhat a párbeszéd a képviselők és a választók közt. A honlapon lehetőség van szabadszavas keresésre is, a parlamenti és EU-s szakzsargonban járatlanokat pedig külön szótár segíti az eligazodásban.