Szonda: a válás megviselte a pártokat

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ sem jött ki jól a kormánykoalíciós szakításból: a szocialistákat jelenleg a népesség 15 százaléka támogatja, míg a liberálisokat mindössze egy százalék - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet a Népszabadság közölt. A Fidesz tartja pozícióját.
Vágólapra másolva!

A teljes népességen belül az MSZP támogatottsága 15 százalék, az SZDSZ-é egy százalék, de a biztos pártválasztók körében is mélyponton van a koalíciót felbontó két párt: 23 százaléknyi, illetve 2 százaléknyi választópolgár adná rájuk szavazatát - derül ki Népszabadságban megjelent a közvélemény-kutatásból, melyet a Szonda Ipsos készített.

A megfogyatkozott szavazótáborok el is távolodtak egymástól, főleg az MSZP-seknek lett problémájuk az SZDSZ-szel. A szocialista szimpatizánsok a korábban megszokottal szemben jóval kevesebben jelölik meg második kedvelt pártjukként a liberális pártot, többségük egyáltalán nem lát társutas pártot. Aki mégis, az második támogatottként leginkább az MDF-et nevezi meg, amely viszont negyedéve alatta marad a parlamenti bejutási küszöbnek.

A Fidesz továbbra is tartja a népszavazás után szerzett pozícióját a felmérés szerint, a népesség 39 százaléka támogatja az ellenzéki pártot, ami 3,1 millió szimpatizánst jelent, míg az aktív szavazópolgárok körében 68 százalékos a támogatottsága.