Kilenc összeférhetetlent találtak az MTV-nél

Vágólapra másolva!
A majd kétezer munkatárs közül kilenc esetében merült fel, hogy valamilyen, az MTV-nél végzett munkájával összeférhetetlen tevékenységet végez - közölte a köztelevízió. Az MTV nem nevezte meg, pontosan kiknek kell választaniuk tévés munkájuk és egyéb tevékenységeik közt, de korábban már kiderült, köztük van Aczél Endre, aki a Nap-kelte mellett a Klubrádiónál és a Népszabadságnál is dolgozik.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a fél éve indított összeférhetetlenségi vizsgálat a Magyar Televízióban (MTV). A vizsgálat során 1927 tévésnek kellett nyilatkozna, közülük kilencen akadtak fenn a rostán - közölte kedden reggel az MTV. A cég összesen hét esetben foglalkoztatási, kettőben pedig reklám-összeférhetetlenséget állapított meg.

Az összeférhetetlenség azt követően került napirendre, hogy a köztévét felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségében többen azt hangoztatták, hogy a korábbiakkal ellentétben nem lehet szűken értelmezni az összeférhetetlenséget, vagyis például nem csak az MTV konkurenseinek tekinthető tévéknél végezett műsorkészítői tevékenység összeegyeztethetetlen a köztelevíziós munkával.

A cég műsorszolgáltatási szabályzata a foglalkoztatási összeférhetetlenségről szólva kimondja, hogy a belső munkatársak más műsorszolgáltatónál műsorkészítőként nem dolgozhatnak, külsősök pedig más műsorszolgáltatónál nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely azonos vagy hasonló jellegű, mint az MTV-nél végzett munkájuk. A reklám-összeférhetetlenségi szabályok szerint a munkatársak - kulturális ajánlat kivételével - nem szerepelhetnek reklámokban.

A közlemény szerint a Magyar Televízió nem hozza nyilvánosságra, kik végeztek MTV-s állásukkal összeegyeztethetetlen munkát másutt. Két hete azonban nyilvánosságra került, hogy az MTV közéleti igazgatója arról tájékoztatta a Nap-kelte reggeli műsor producerét, hogy Aczél Endre a Klubrádiónál és a Népszabadságnál végzett munkája összeférhetetlen az MTV-s tevékenységével.

Nem sokkal később Bánó Andrást parancsolták le a képernyőről. Az ő esetében nem összeférhetetlenség volt ennek indoka, hanem az, hogy a riporter "több alkalommal több ponton megsértette a médiatörvényt és a köztelevízió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatát". A köztévé sajtóosztálya nem fejtette ki, pontosan mivel szegte meg Bánó a szabályzatot.