Katonai bíróságon folytatódik a Zsanett-ügy

Vágólapra másolva!
A polgárbarát rendőrséget emlegette az egyik, a Zsanett-ügyben meggyanúsított rendőr a katonai bíróság előtt. Az eljárásban a bíróság nem firtatja, hogy a rendőrök megerőszakolták-e a lányt, a vád kötelességszegés és hivatali visszaélés. A vádlottak tagadták, hogy bűnt követtek volna el azzal, hogy elhagyták a szolgálati helyüket.
Vágólapra másolva!

Tagadták bűnösségüket a Zsanett-ügyben meggyanúsított rendőrök az ellenük kötelességszegés szolgálatban, illetve hivatali visszaélés miatt indított büntetőperben a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt. A pernek nem tárgya, hogy a lány állítása szerint az öt rendőr közül ketten megerőszakolták. Ebben az eljárásban a katonai ügyészség azzal vádolja a három zászlóst és két őrmestert, hogy 2007. május 4-re virradóra engedély nélkül elhagyták a járőrkörzetüket, amikor hazakísérték az intézkedés alá vont lányt.

A korábbi Rendészeti Biztonsági Szolgálat (ma Készenléti Rendőrség) állományába tartozó rendőrök közül hárman a vád szerint hivatali visszaélést is elkövetettek azzal, hogy nem jelentették fel E. Zsanettet, és nem szabtak ki bírságot, amikor tudomásukra jutott, hogy a lány okmányok nélkül vezetett, vagyis hagyták mentesülni a felelősségre vonás alól.

Rendőr: "Nem akartunk büntetni"

A rendőrök azt vallották: a lány sírt, amikor megállították, mert állítása szerint aznap hagyta el a barátja. Azt egyik vádlott sem tagadta, hogy miután a Múzeum körúton megállították E. Zsanettet a kocsijával, a XIII. kerületbe, a Váci útra kísérték, ahol a lány a lakásából előhozott irataival végül igazolta magát. Azt viszont tagadták, hogy ezzel szabályszegést követtek volna el.

Az elsőrendű vádlott - aki a csoportparancsnok is volt - azt mondta: ő kétszer is jelezni akarta, hogy elhagyják a járőrkörzetet, de a rádión keresztül nem sikerült. A többiek azt állították, a csoportparancsnok alárendeltjei voltak, az ő utasításait hajtották végre. Az egyik rendőr a "polgárbarát rendőrséget" említette megyarázatként, hogy miért nem bírságolták meg a lányt.

Zsanett: "Nem sírtam"

E. Zsanett - akit a tárgyalóterem előtt civil biztonsági őrök védtek - a tárgyaláson azt vallotta: voltak nála iratok, amikor megállították őt a rendőrök. Egyikük azt mondta, hogy problémák vannak a forgalmijával, de pénzért el tudják simítani ezt - mondta a lány. Felidézte: mondta a rendőröknek, hogy helyben csak alig több mint kétezer forintja van, otthon van nála pénz, kísérjék őt el a rendőrök. Erre azonban már nem került sor, és a lány állítása szerint ezt követően történt az erőszak.

A lány tagadta, hogy sírt volna, mint mondta: hetekkel korábban szakított a barátjával, nem aznap. Barátnője a tárgyaláson ugyancsak azt vallotta: aznap este jó hangulatban vált el Zsanettől, a lánynak semmi oka nem volt arra, hogy sírjon, mint ahogy azt a rendőrök állították.

Az öt rendőr és E. Zsanett ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy az akkor 21 éves lány azt állította: az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten megerőszakolták. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntette.

Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított hamis vád miatt. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője a múlt héten pótmagánváddal élt. A katonai eljárásban hétfőn a rendőrök két elöljáróját, valamint E. Zsanettet is meghallgatja tanúként a bíróság.