Az olimpia mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés

Vágólapra másolva!
2020-ban olimpiát és paraolimpiát rendezne Budapest - döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. A frakciók közös dokumentumot írnak alá az olimpia megrendezésének szándékáról, és kérik a parlamentet, hogy hozzon létre egy olimpiai törvényt. Ez nem jelent kötelezettséget az országnak, csak biztosítja a felkészülés lehetőségét, és azt, hogy 2011-ben elkezdődjön a pályázat előkészítése.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén elvi döntést hozott arról, hogy Budapest 2020-ban olimpiát és paralimpiát rendezhet. A képviselők pártállástól függetlenül egyhangúlag támogatták az erről szóló javaslatot. A döntés nyomán a főváros javasolja az országgyűlésnek, hogy hozzon létre egy olimpiai törvényt.

"Legalább két lépéssel közelebb kerültünk egy nagy, közös álom, az olimpia valamikori megrendezéséhez" - fogalmazott az olimpiáról szóló sajtótájékoztatón Demszky Gábor főpolgármester. A frakciók képviselői ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták az olimpiai helyszínek alkalmasságáról szóló hatásvizsgálatot, és jóváhagyták a játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezetet. A közgyűlés frakciói a döntés után közös dokumentumot írnak alá az olimpia megrendezésének szándékáról.

Demszky szerint az olimpia "össznemzeti ügy, a tét nem egy városé..., hanem az országé". A budapesti olimpiáról szóló sajtótájékoztatón az összes fővárosi frakció képviseltette magát. Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a városvezetés minden támogatást meg fog kapni az ellenzéktől nemcsak a kandidálásig, hanem az olimpia megrendezéséért tett valamennyi erőfeszítéshez is.

A közgyűlés elfogadta a lehetséges helyszíneket, melyeket hozzávetőleges pontossággal jelöltek ki a Duna mentén. Az elképzelések szerint a Duna jelentené az egyes helyszínek és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások főbb tengelyét.

Kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli Csepel északi területén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a média falut és a sportversenyek fő helyszíneit, például az úszószámokat. Az északi térségben - például a Margitszigeten - játszanák a többi közt a strandröplabda mérkőzéseket, és itt bonyolítanák az öttusa-számokat is. A keleti rész, a Puskás Ferenc Stadion és térsége szolgálna helyszínül például a labdajátékoknak.

Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM, a budapesti olimpia ügyének előmozdítására létrejött civil szervezet elnöke hangsúlyozta: az olimpiai törvény elfogadása nem helyezné kényszerhelyzetbe az országot, mert az csak a felkészülést biztosítja. Ha az Országgyűlésben is megszületik a konszenzus, akkor megkezdődhet a munka a 2011-es pályázathoz - tette hozzá.

"A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) már több alkalommal hozott egyhangú közgyűlési határozatot arról, hogy a Magyarországon megrendezendő olimpiai játékok gondolatát messzemenően támogatja, és kész együttműködni a főváros és a kormány illetékeseivel. Ugyancsak készen áll, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, valamint Budapest Főváros hosszú távú fejlesztési tervéhez az olimpiai rendezéssel kapcsolatos szakmai észrevételeket és tanácsokat megadja" - írta Schmitt Pál, a MOB elnöke az alkalomra szóló levelében.