Munkaügyi vezetőket vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a munkavédelmi főfelügyelőség elnökét és ellenőrzési főosztályának vezetőjét - erősítette meg az [origo]-nak a munkaügyi minisztérium az MTV Híradó értesülését. A rendőrség korábban más dolgozók ellen is eljárást indított. Az MTV szerint a gyanú a két vezetővel szemben az, hogy hamis igazolásokat adtak munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek, amelyek így elindulhattak állami pályázatokon.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerda reggel őrizetbe vette az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökét, P. Istvánt, és az intézmény ellenőrzési főosztályának vezetőjét, Cs. Zoltánt - erősítette meg a munkaügyi minisztérium sajtófőnöke, Nothoff Ingrid az [origo]-nak az MTV Híradó-jának értesülését. A sajtófőnök közölte, hogy a vizsgálat lezárultáig ők semmilyen nyilatkozatot nem tesznek.

A mostani őrizetbe vételek részei egy régebb óta tartó nyomozásnak, amelynek során már több más munkaügyi dolgozót meggyanúsítottak hivatali visszaéléssel - derül ki az NNI közleményéből. A "Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség egyes munkatársaival szemben" folyik nyomozás, és november 5-én négy dolgozó ellen büntetőeljárás is indult - közölte a nyomozó iroda.

Az NNI azt konkrétan nem erősítette meg, hogy az OMMF elnökét és ellenőrzési főosztályvezetőjét vették őrizetbe szerdán. Közleményükben csak annyi szerepel, hogy szerdán az "OMMF vezető beosztású köztisztviselői közül további két személyt" hallgattak ki, akiket több rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

Az MTV szerint a gyanú a szerdán őrizetbe vett két vezetővel kapcsolatban az, hogy munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt cégeknek olyan hamis igazolásokat állítottak ki, amelyek felhasználásával a vállalkozók közbeszerzési pályázatokon indulhattak és állami támogatásokat igényelhettek.

A munkaügyi főfelügyelőség elnöki titkárságán az [origo]-t az intézmény szóvivőjéhez irányították, aki azt mondta, hogy a végül részletes tájékoztatást nem adó munkaügyi minisztérium az illetékes. Az ellenőrzési főosztály egyik munkatársa telefonon szintén azt közölte, nincs felhatalmazva arra, hogy nyilatkozzon, de kérdésünkre annyit elmondott, hogy a főosztályvezető nem elérhető.

Az OMMF honlapján található életrajz szerint P. István elnök 1983-ban szerzett közgazdász diplomát, és ebben az évben lett tanácselnök Gödöllőn. 1992-ben került a Fővárosi Munkaügyi Központhoz, és azóta ezen a területen dolgozott, az OMMF élére 2005-ben került - derül ki az életrajzból.

Az elnöknél jóval fiatalabb Cs. Zoltán ellenőrzési főosztályvezető - szintén a honlapon található életrajz szerint - 2002-ben végzett a szegedi egyetem jogi karán, és szakvizsgáját épp idén tette le. 2002-ben munkaügyi felügyelőként kezdett dolgozni az OMMF Fővárosi Felügyelőségénél, és 2008-ban került az ellenőrzési főosztály élére.