Kókát magával rántva lépne vissza Fodor

Vágólapra másolva!
Fodor Gábor SZDSZ-elnök hajlandó kiszállni a párt parlamenti frakcióvezetői posztjáért folyó versenyből, de elvárja, hogy a másik jelölt, a frakciót jelenleg irányító Kóka János is lépjen vissza. Fodor szerint egy harmadik jelöltet kell találni, miután a hétfői szavazás döntetlen eredményt hozott. Kóka úgy véli, hogy nem lesz újabb jelentkező a posztra.
Vágólapra másolva!

"Politikai megoldásra" van szükség - közölte Fodor Gábor egy keddi sajtótájékoztatón, amikor azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az SZDSZ parlamenti frakcióvezetői választása döntetlen eredménnyel zárult. "Hajlandó vagyok visszalépni, és ezt várom ellenfelemtől, Kóka Jánostól is" - jelentette ki az SZDSZ elnöke.

Fodor Gábor szerint olyan harmadik jelöltet kell találniuk, akinek személyében meg tudnak egyezni, aki mögé fel tud sorakozni a frakció többsége, mert a kialakult patthelyzetből ki kell törni. Fodor azt mondta, nagyvonalú gesztust kell tenni, amire ő hajlandó, mert számára nem presztízskérdés, hogy frakcióvezető legyen. Kérdésre válaszolva hozzátette, nem igaz, hogy a kialakult helyzet következtében kettészakadna a párt.

Kóka János jelenlegi frakcióvezető egy másik keddi fővárosi sajtótájékoztatón - szintén újságírói kérdésre - azt mondta, nem számít arra, hogy az országgyűlési képviselőcsoport újabb tagjai jelentkeznének a frakcióvezetői titulusért. Hozzátette: azt várja, hogy a jövő héten a frakció döntést hoz az ügyben.

Az SZDSZ-frakció hétfőn nem tudott frakcióvezetőt választani. A képviselőcsoport háromszor szavazott. A két jelölt, Fodor Gábor és Kóka János egyaránt kilenc voksot kapott, és mindhárom alkalommal leadtak egy érvénytelen szavazatot is. Kóka Jánost tavaly decemberben, még pártelnökként választották frakcióvezetővé, mandátuma december 5-én járt le.

A két politikus szoros küzdelmet vívott korábban a párt elnöki székéért is. 2007 tavaszán előbb Kóka János nyerte el a posztot néhány voks különbséggel, de később kiderült, hogy szabálytalanságok történtek, ezért idén megismételték a szavazást. Ezen már Fodor győzött, igaz, ő is csekély előnnyel. A frakcióvezetői poszt körüli konfliktus is jelzi, hogy a megosztottság továbbra is jellemző a felmérések szerint egyre jelentéktelenebb támogatottsággal bíró pártra.