Vágólapra másolva!
Az ügyészség keddig nem nyilatkozik azokkal a hírekkel kapcsolatban, melyek szerint újabb SZDSZ-es önkormányzati képviselőt vettek őrizetbe az erzsébetvárosi ingatlanügyben. A Hírszerző beszámolója szerint Kardos Péterről, a kerületi pénzügyi bizottság vezetőjéről van szó. A VII. kerületi házeladások ügyében két éve indult nyomozás, eddig nyolc gyanúsított van, köztük a helyi SZDSZ frakcióvezetője is.
Vágólapra másolva!

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be a Hírszerző, hogy újabb embert vettek őrizetbe a VII. kerületben, a több erzsébetvárosi ingatlan gyanús eladása miatt indult nyomozás újabb lépéseként. Az internetes újság szerint az őrizetbe vett férfi Kardos Péter helyi SZDSZ-es képviselő, aki korábban a gazdasági bizottság elnöke volt Erzsébetvárosban, jelenleg pedig - más tisztségei mellett - a kerületi pénzügyi bizottság vezetője. Kardost hiába próbáltuk elérni, nem tartózkodott munkahelyén, az önkormányzat pénzügyi irodájában.

Az ingatlanügyben nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza az [origo]-nak csak annyit mondott, legkorábban kedden adnak tájékoztatást a nyomozással kapcsolatos bármilyen kérdésben. A VII. kerületi önkormányzat szóvivője, Kádi Csaba annyit mondott, semmilyen hivatalos információjuk nincs Kardos őrizetbe vételéről.

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben már több embert letartóztattak, jelenleg összesen nyolc gyanúsított van. Köztük van Nagy György vállalkozó, az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. (ERLAK) résztulajdonosa, aki a gyanú szerint összejátszott Gál Györggyel, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökével az ingatlanügyekben. Gál György jelenleg előzetes letartóztatásban van, Nagy Györgyöt pedig kiengedték az előzetesből.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és más bűntettekkel gyanúsítja Gál Györgyöt. A gyanú szerint a politikus 8 nagy értékű önkormányzati épületet - köztük több Király utcai házat - játszott át Nagy Györgynek 2003-2004-ben piaci ár alatt, amiért 195 millió forintot kapott.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gál György tevékenységével összesen 700 milliós kárt okozott az erzsébetvárosi önkormányzatnak, és a vele együttműködő vállalkozóval közösen további 1,6 milliárd forintnyi károkozást kíséreltek meg. A vállalkozó - állítja az ügyészség - több önkormányzati bérházat akart áron alul megvásárolni, majd - off-shore cégek közbeiktatásával - rövid időn belül külföldi befektetőknek eladni, akik érdeklődtek az értékes belvárosi területen álló házak iránt.

Gál György támogatta az ötletet, ezért a főügyészség szerint megegyezett a vállalkozóval. A vállalkozó a gyanú szerint projektcégeket alapított, amelyekbe strómanként bizalmas ismerősei kerültek be. A házak áráról előre egyeztettek, Gál ekkor közölte a vállalkozóval, hogy mennyit kér azért, hogy elintézze: az adott épületet olcsón megvehesse az éppen megalapított projektcég - állítja az ügyészség. A főügyészség szerint ezután Gál elintézte, hogy az ügyletbe bevont értékbecslő a megfelelő összegre becsülje fel az épületet - ezekkel a valótlan értékbecslésekkel Gál a gazdasági bizottság tagjait és a képviselő-testületet is becsapta - utóbbi testületnek kellett megszavaznia az áron aluli eladást.

A múlt héten egy értékbecslő is az ügyészség látóterébe került, aki a gyanú szerint a hamis adatokkal segítette, hogy az ingatlanokat áron alul adhassák el. Őt múlt kedden vették őrizetbe, az ügyészség bűnsegédként elkövetett csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja.